1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye’de suyun dörtte üçü sulama için kullanılıyor

Türkiye’de suyun dörtte üçü sulama için kullanılıyor

Türkiye’de kullanılan suyun yüzde 74’ünün sulamada, geri kalanının ise içme, kullanma ve sanayide tüketildiği kaydedildi. 

Türkiye’de suyun dörtte üçü sulama için kullanılıyor

Enerji Günlüğü - Türkiye’de kullanılan suyun yüzde 74’ünün sulamada, geri kalanının ise içme, kullanma ve sanayide tüketildiği kaydedildi. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli su kullanımına ilişkin yaptığı açıklamada, "Kullanılan suyun 40 milyar metreküpünü yani yüzde 74’ünü sulamada, geri kalanını ise içme, kullanma ve sanayide kullanıyoruz. Bu sebeple en büyük su tasarrufu sulamada yapılabilir” dedi. 

SULANAN ALANLARIN YÜZDE 28’İ KAPALI SİSTEM

Pakdemirli mevcut su kaynaklarımızın verimli kullanılmasının zorunlu olduğuna dikkat çekerek, bu doğrultuda DSİ’nin hizmete aldığı sulama tesislerinde tasarrufu ön planda tuttuğunu vurguladı. Bulunduğumuz coğrafyada ortalama olarak her 7 yılda bir kuraklık hadisesi görüldüğünü ve bu sebeple toplumun refah seviyesini yükselten sulama projelerinin öncelikli olarak ve süratle hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Pakdemirli, “Ülkemizde ekonomik olarak sulanabilir 8,5 milyon hektar alan bulunuyor. 6,65 milyon hektar alan şu an sulanabiliyor. 2019 yılı itibariyle ülkemizde sulamaya açılan bu alanların ise yüzde 34’ünde klasik (vahşi) sulama, yüzde 38’inde kanaletli sulama ve yüzde 28’inde kapalı sistem (borulu) sulama yapılıyor” dedi. 

YAĞMURLAMA VE DAMLAMA YÜZDE 60’IN ÜZERİNDE TASARRUFLU 

2003 yılı öncesi kapalı sistem sulamanın oranının yüzde 6 olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli “2003’ten itibaren eski sistemleri terk ederek modern sulama sistemlerini hayata geçirmeye başladık. Borulu sistemlerle yapılan yağmurlama ve damlama metotlarıyla sulamada yüzde 60’ın üzerinde tasarruf yapılabiliyor” diye konuştu. Bakan Bekir Pakdemirli, kapalı sistem basınçlı borulu sulamaya geçilmesi ile iletim kayıpları minimum seviye indirildiğini sözlerine ekledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler