1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Türkiye’nin enerji faturası rüzgar ve güneşle azaldı

Türkiye’nin enerji faturası rüzgar ve güneşle azaldı

Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisi için ayrılan kapasitelerin yatırım talebinin 10-15 kat altında kaldığı ve güneş ve rüzgara daha fazla kapasite ayrılması gerektiği kaydedildi.  

Türkiye’nin enerji faturası rüzgar ve güneşle azaldı

Enerji Günlüğü - Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretimi, son bir yılda 7 milyar dolarlık fosil yakıt ithalatını önledi. 

Ember tarafından yayınlanan yeni analiz, Türkiye’de elektrik fiyatlarındaki artışın özellikle fosil yakıt fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını gösterirken, yenilenebilir enerji sayesinde milyarlarca dolarlık enerji ithalatına engel olunduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretimi, son 12 ayda 7 milyar dolarlık fosil yakıt ithalatını önleyerek Türkiye'nin toplam enerji ithalatını düşürdü. 1 Mayıs 2021 ile 30 Nisan 2022 arasında rüzgar ve güneş santralleri 46,3 TWh elektrik üretti. Eğer bu elektrik doğal gaz santralleri tarafından üretilseydi 7 milyar dolarlık fazladan ithalat yapılması gerekecekti. 

Önümüzdeki aylarda, gaz fiyatlarının aynı kalması durumunda her ay yaklaşık 700 milyon dolar tasarruf bekleniyor.

RÜZGAR VE GÜNEŞE KAPASİTE TAHSİSLERİ ARTTIRILMALI

Buna rağmen, Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisi için kısıtlı kapasiteler ayrılıyor ve yenilenebilir enerji ihalelerine ihale edilen kapasitelerden 10-15 kat daha fazla başvuru yapılıyor. Rüzgar ve güneşe tahsis edilen kapasitelerin yükseltilerek yatırım iştahının daha verimli kullanılması gerekiyor.

Ember Elektrik ve İklim Veri Analisti Ufuk Alparslan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Küresel doğal gaz fiyatları ve liradaki değer kaybı Türkiye'de elektrik fiyatlarının yükselmesine neden olurken, yenilenebilir kaynaklar milyarlarca dolarlık fosil yakıt ithalatına engel oldu. Doğru politikalarla yenilenebilir enerji daha çok fayda sağlayabilir. YEKDEM sonrası ülkemizde yenilenebilir enerji kurulumları serbest piyasa ve ihaleler üzerinden ilerleyecek. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için rüzgar ve güneşe daha fazla kapasite tahsis edilmesi ve yatırımları sekteye uğratacak piyasa müdahalelerinden kaçınılması gerekiyor. Enerji kriziyle mücadele, özellikle güneş enerjisi gibi çok hızlı uygulanabilen çözümlere ihtiyaç duyuyor” dedi. 

GÜNEŞ KAPASİTESİ KULLANILAMIYOR

Türkiye, yıllık 8 GW kapasite ile Avrupa'nın en yüksek güneş paneli üretim kapasitesine sahip; ancak her yıl 1 GW'tan daha az güneş santrali devreye alınıyor. Türkiye, yerli güneş paneli üretim kapasitesini tam olarak kullanarak, maliyetli fosil yakıt ithalatını ikame edebilir ve böylece elektrik faturalarını daha da azaltabilir.

 

Önceki ve Sonraki Haberler