1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye’nin iklim değişikliği performans sıralaması değişmedi

Türkiye’nin iklim değişikliği performans sıralaması değişmedi

Türkiye bu yıl gösterdiği düşük performansa rağmen Paris İklim Anlaşması’na taraf olması nedeniyle İklim Değişikliği Performans Endeksi (CCPI) sıralamasındaki yerini korudu.

Türkiye’nin iklim değişikliği performans sıralaması değişmedi

Enerji Günlüğü - Türkiye bu yıl gösterdiği düşük performansa rağmen Paris İklim Anlaşması’na taraf olması nedeniyle İklim Değişikliği Performans Endeksi (CCPI) sıralamasındaki yerini korudu.

En yüksek emisyona sahip Türkiye dahil 60 ülke ve Avrupa Birliği’nin iklim değişikliği konusundaki performanslarını değerlendiren İklim Değişikliği Performans Endeksi’nin (Climate Change Performance Index, CCPI) 17. değerlendirmesi yayınlandı. Germanwatch ve NewClimate Institute tarafından hazırlanan ve CAN International’ın katkısı ile yayınlanan endekse göre, Türkiye bu yıl da genel performansında ‘düşük’ etiketi ile 42. sırada. Türkiye CCPI değerlendirmesinde sera gazı salımı kategorisinde düşük, yenilenebilir enerji kategorisinde yüksek performans gösteriyor. Ancak enerji kullanımı kategorisindeki çok düşük performansı ile Türkiye geçen yıla göre, bu kategoride 7 sıra gerilemiş durumda. 

Türkiye’nin 42. sıradaki yerini enerji kullanımındaki düşüşe rağmen korumasını sağlayan unsur ise 5 yıl sonra gelen Paris Anlaşması onayı. Uzmanlar tarafından uluslararası iklim politikaları açısından önemli bir gelişme olarak değerlendirilen onay, Türkiye’nin çok düşük performanslı ülkeler arasına gerilemesini engelledi. 

2030 YENİLENEBİLİR HEDEFLERİ 2°C SINIRIYLA BİLE UYUŞMUYOR

Yüksek yenilenebilir enerji potansiyeli ve mevcut trendler sayesinde ülkenin yenilenebilir enerji performansı iyi görünse de, 2030 yenilenebilir hedeflerinin 2°C sınırı ile bile uyuşmadığı da açık. Ayrıca iklim uzmanları Türkiye’nin kömür üretimini desteklerken yenilenebilir enerji yatırımlarına desteği sınırladığını, bu sebeple tam yenilenebilir potansiyeline ulaşılamadığını not ediyor. 

Endeks’e göre ayrıca:

İklim eyleminin Paris Anlaşması hedefleri ile uyumsuzluğu da göz önünde bulundurulduğunda performans değerlendirmesinde hiçbir ülke ‘çok iyi’ sınıfına giremiyor.

2022 değerlendirmesinde en yüksek performans gösteren ülke, İngiltere ve İsveç’i geçerek 2 sıra yükselen Danimarka oldu.

İskandinav Ülkeleri, İngiltere ve Fas ile birlikte net-sıfır yarışında başı çekiyor.

En kötü performans gösteren ülkeler arasında Avustralya, Güney Kore, Rusya, Suudi Arabistan ve Kazakistan öne çıkıyor.

Letonya, Hırvatistan, Belarus ve Cezayir geçen yıla göre performansı düşenler, sıralamalarını en çok yukarı taşıyanlar ise Hollanda ve Yunanistan.

G20 ülkelerinden sadece İngiltere, Hindistan, Almanya ve Fransa iyi performans gösteren ülkeler arasında. 

Bu yılın en kötü performans gösteren AB ülkeleri ise Macaristan, Polonya,  Çekya ve Slovenya. 

Önceki ve Sonraki Haberler