1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. “Türkiye’nin kendi kaynaklarına dönmesi doğru bir strateji”

“Türkiye’nin kendi kaynaklarına dönmesi doğru bir strateji”

Atlantic Council Kıdemli Direktörü Defne Sadıklar Arslan, doğal gazın kömüre nazaran kirli bir enerji olmadığını savunarak, Türkiye’nin enerji konusundaki stratejilerini Enerji Günlüğü’ne yorumladı.

“Türkiye’nin kendi kaynaklarına dönmesi doğru bir strateji”

Enerji Günlüğü - Mevcut enerji krizinin içinde, iklim konusuna da ayrıca odaklanılması gerektiğini vurgulayan Atlantic Council Direktörü Defne Sadıklar Arslan, doğal gazın kömüre ve petrole kıyasla daha temiz bir enerji olduğunu savundu.

Atlantic Council Kıdemli Direktörü Defne Sadıklar Arslan, “Clean Energy” konusunda yaptığı açıklamada, başta Avrupa’da patlak veren enerji krizinin etkileri sürerken doğal gaz arzına odaklanıldığını ve bütün bunların içinde iklimin unutulmaması gerektiğine vurgu yaptı. Doğal gazın hidrokarbon saldığını belirten Arslan, buna rağmen doğal gazın kömüre nazaran kirlilik oranının daha az olduğunu savundu.

“ENERJİ KAYNAĞINA SAHİP ÜLKELER DE OYUNU İYİ OYNAMALI”

Özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından ülkelerde enerji arzının azalmasının COP hedeflerine ulaşmayı geciktireceğini belirten Arslan, tüm dünya ülkelerinin temiz enerji hedeflerini unutmadan yol almaları gerektiğini söyledi.

Enerji kaynağı konusunda şanslı ülkelerin de oyunu iyi oynaması gerektiğini dile getiren Direktör, enerji konusunda dışa bağımlılıktan kurtulmayan bir ülkenin güçlü olmasının mümkün olmadığını kaydederken, “Türkiye’de bunu zaman içerisinde geliştiriyor. Kendi kaynaklarına dönme stratejisi çok doğru bir stratejidir. Kendi nükleerini geliştiriyor olması, aynı zamanda yenilenebilir kaynaklarına dönüyor olması; bunların hepsi doğru stratejilerdir. Ama buradaki esas konu: Siz bir şey söylediğiniz zaman masada hakikaten karşı tarafın dinliyor olması hem sizin jeopolitik konumunuzun önemini hem de ne kadar onlara bağımlı olup olmadığınıza bağlıdır” diye konuştu.

“NÜKLEERDE KÜÇÜK MODÜLER REAKTÖR TEKNOLOJİSİ DAHA GÜVENLİ”

Alternatif enerji kaynağı olarak nükleer enerjinin, güvenliği sağlandığı sürece temiz ve kuvvetli bir enerji kaynağı olduğunu ifade eden Arslan, başta Almanya olmak üzere yavaş yavaş nükleer enerjiden uzaklaşıldığını, fakat nükleere geri dönüşlerin görüleceğini dile getirdi. Ayrıca Arslan, nükleer enerjide küçük modüler reaktörlerin daha erişilebilir, daha güvenli bir teknoloji sunduğunu vurguladı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler