1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye’nin kış için doğalgaz önlemleri gündemde

Türkiye’nin kış için doğalgaz önlemleri gündemde

Enerji Günlüğü - Türkiye, Ukrayna krizi ve bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle doğalgaz akışında aksama ihtimaline karşı yeni önlemler geliştiriyor.Türkiye,...

Türkiye’nin kış için doğalgaz önlemleri gündemde

Enerji Günlüğü - Türkiye, Ukrayna krizi ve bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle doğalgaz akışında aksama ihtimaline karşı yeni önlemler geliştiriyor.

Türkiye, bölgede yaşanan karışıklık ve Ukrayna’dan gelen Batı Hattı’ndan gaz akışında aksama ihtimaline karşı spot piyasadan tankerlerle likit doğalgaz almak, Katar, Cezayir ve Nijerya ile doğalgaz alım sözleşmelerini iyileştirmek, mevcut terminallerin çalışma kapasitelerini arttırmak ve yeni doğalgaz depoları yapmak, bakım ve onarım çalışmalarını düzenlemek gibi bir dizi yeni önlemi devreye sokuyor.

BOTAŞ’ın aldığı ilk kısa vadeli önlem, spot piyasadan tankerlerle likit doğalgaz almak. Bu çerçevede, Katar’la 1,2 milyar metreküp likit doğalgaz alımı sözleşmesi imzalandı. Cezayir’den 4, 4 milyar metreküp likit doğalgaz alımı anlaşmasının süresi uzatıldı. Nijerya’dan da 1,3 milyar metreküp likit doğalgaz alınacak.

Likit gazı doğalgaza çeviren Aliağa ve Ereğli terminallerinin tam kapasite çalışması için de bağlantılar yapıldı.

Önlemler çerçevesinde, elektrik santrallerinin bakım onarımı, doğalgaz tüketiminin yüksek olduğu günlerde yapılmayacak..

Silivri’deki doğalgaz depolama kapasitesi, 2,8 milyar metreküpe çıkarılacak.

Ek olarak Tuz Gölü’nde 1 milyar metreküp kapasiteli yeni doğalgaz depolama tesisi yapılacak.

BOTAŞ, Rusya, İran ve Azerbaycan’dan, sözleşme miktarından az doğalgaz gelmemesi için de temaslarda bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler