1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ukrayna Avrupa’ya elektrik ihracatını durdurdu

Ukrayna Avrupa’ya elektrik ihracatını durdurdu

Ukrayna, Rusya'nın füze saldırısının altyapıya zarar vermesi sonrasında Avrupa Birliği'ne elektrik ihracatını bugünden itibaren durdurdu. 

Ukrayna Avrupa’ya elektrik ihracatını durdurdu

Enerji Günlüğü - Ukrayna, Rusya'nın füze saldırısı sonrası Avrupa Birliği’ne (AB) elektrik ihracatını durdurdu.

Rusya'nın 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna'yı işgali hâlâ yaklaşık 8 aydır devam ediyor. Taraflar arasındaki çatışmalar devam ederken, Rusya'yı 2014'te ilhak ettiği Kırım'a bağlayan Kerç Boğazı'nda yer alan Kırım Köprüsü Cumartesi günü meydana gelen patlamada ağır hasar gördü. Karşılık olarak da Rusya dün sabah saatlerinde Ukrayna'da birden fazla kente roket saldırısı düzenledi. 

Ukrayna Enerji Bakanlığı saldırıların ardından bir açıklama yaparak, Rusya'nın bir termik santrali vurması sonrasında AB'ye elektrik ihracatını 11 Ekim'den itibaren durduracaklarını bildirdi. Açıklamada, “Termal üretim ve elektrik trafo merkezlerini vuran bugünkü füze saldırıları, Ukrayna'yı kendi enerji sistemini stabilize etmek için 11 Ekim 2022'den itibaren elektrik ihracatını askıya almaya zorladı” ifadeleri yer aldı.

Ukrayna Enerji Bakanlığı, AB'ye elektrik ihracatından bu yılın sonuna kadar 1,5 milyar euro gelir bekliyordu. 

ELEKTRİK VE SU KESİNTİLERİ YAŞANIYOR

Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, Ukrayna'nın başkenti Kiev ile dokuz bölgede "11 önemli altyapı tesisinin" dün sabahki bombardımanda vurulduğunu söyledi. Yetkililer hava saldırıları nedeniyle başkent Kiev’in yanısıra Lviv, Harkov, Hmelnitski, Sumi ve Ternopil bölgelerinde elektrik ve su kesintileri olduğunu bildirdi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler