1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ukrayna elektrik ithalatına hazırlanıyor

Ukrayna elektrik ithalatına hazırlanıyor

Ukrayna Enerji Bakanı Haluşçenko, ülkedeki termal enerji tesislerinin en az yarısının Rus saldırılarında tahrip olduğunu, elektrik ithalatı için hazırlıklar yaptıklarını söyledi.

Ukrayna elektrik ithalatına hazırlanıyor

Enerji Günlüğü - Ukrayna Enerji Bakanı Herman Haluşçenko, ülkedeki termal enerji tesislerinin en az yarısının Rus saldırılarında tahrip olduğunu, elektrik ihtiyacını karşılamak için ithalat hazırlıkları yaptıklarını söyledi. 

Ukrayna Enerji Bakanı Herman Haluşçenko, ülkedeki termal elektrik üretim tesislerinin en az yarısının, Rusya’nın düzenlediği füze saldırılarında devre dışı kaldığını söyledi.

Cuma günü Reuters’a verdiği röportajda Ukrayna’nın termik güç kapasitesinin yarıdan fazlasının tahrip edildiğini söyleyen Haluşçenko, 10 Ekim 2022 tarihinden bu yana ülkedeki enerji altyapısında milyarlarca dolarlık hasar oluştuğunu kaydetti. Baklan Haluşçenko, füze saldırılarında isabet alan bazı tesislerin ise kısmi olarak faaliyete devam ettiğini de sözlerine ekledi. 

“4 BİN MW KAPASİTE YOK OLDU”

Rusya’nın, son füze saldırılarıyla Ukrayna’nın enerji altyapısını yok etmeyi amaçladığını belirten Herman Haluşçenko, “Vurulan tesisler, Ukrayna enerji sisteminin %30-40 kadarı. Amaçları enerji altyapısını yok etmekti ancak bunu başaramadılar. Öte yandan hasarın boyutu büyük. Oldukça büyük bir kapasite zarar gördü. Termal üretim kapasitesinin en az yarısı, hatta daha fazlası tahrip oldu. Saldırılarda 4.000MW üretim kapasitesi kaybedildi” diye konuştu. 

UKRAYNA ELEKTRİK İTHALATINA HAZIRLANIYOR

Rusya geçen hafta füzeler ve insansız hava araçları kullanarak, Ukrayna’daki enerji altyapısı başta olmak üzere bazı stratejik altyapı tesislerine yönelik, yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi. 

Kısa süre öncesine kadar elektrik ihracatı yapan Ukrayna, enerji altyapısının tahrip olmasıyla ithalat seçeneğini düşünür hale geldi. Ukrayna Enerji Bakanı bu konuda hazırlıklar olduğunu şu sözlerle dile getirdi, “Bir takım yeni tesisleri hedef aldıklarını görüyoruz, ancak daha önce bombalanmış olan tesisleri de yeniden hedef alıyorlar. Tesisleri tamamen yok etmeyi istedikleri açık. Meydana gelen enerji açığını karşılamak için elektrik ithalatı seçeneğini düşünebiliriz. Bazı şirketler bu konuda tedarikçilerle müzakerelere başladı”.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler