1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ukrayna-Türkiye arasına yeni doğalgaz hattı yapılacak

Ukrayna-Türkiye arasına yeni doğalgaz hattı yapılacak

Enerji Günlüğü - Slovak enerji şirketi Eustream Ukrayna’dan Türkiye’ye uzanacak çift taraflı yeni bir doğalgaz boru hattı inşa edecek.Eustream Yönetim...

Ukrayna-Türkiye arasına yeni doğalgaz hattı yapılacak

Enerji Günlüğü - Slovak enerji şirketi Eustream Ukrayna’dan Türkiye’ye uzanacak çift taraflı yeni bir doğalgaz boru hattı inşa edecek.

Eustream Yönetim Kurulu Sözcüsü Vargam Çuguryan, konuya ilişkin olarak TASS Haber Ajansı’na verdiği özel röportajda, Ukrayna ile Türkiye’yi birbirine bağlayacak olan 20 milyar metreküp yıllık kapasiteye sahip, çift taraflı yeni bir doğalgaz iletim hattının yakın gelecekte AB enerji dağıtım sistemine dahil olacağını söyledi.

Çuguryan, ‘‘40 yıldan bu yana Slovakya’nın gaz iletim operatörü olarak faaliyet gösteren kurumumuz, AB çapındaki stratejik enerji dağıtım firmalarından da biridir. Eastring adı verilecek olan yeni boru hattı, Slovakya’nın Ukrayna sınırında bulunan Velke Kapuşana köyünden başlayıp Türkiye-Bulgaristan sınırına kadar devam edecektir. Bilindiği üzere bu köyde bulunan kompresör gaz dağıtım istasyonu, transit boru hattına bağlıdır ve bu istasyon ile söz konusu hattın Slovakya topraklarında olan kısmı da Eustream’e aittir’’ dedi.

Çuguryan, projeye katılmaları adına diğer devletlerin operatörlerine de öneri götüreceklerini belirterek, "Söz konusu muhtemel ortaklar arasında Batı Avrupalı büyük operatörlerin yer almaları da ihtimaller dahilindedir. Eustream olarak inşa edilecek yeni boru hattının AB’nin mevcut enerji güvenliğine büyük katkı sağlayacağı inancındayız’’ dedi.

Henüz hazırlık aşamasında olan ve en iyi geçiş yolunun tespit edilmeye çalışıldığı yeni boru hattının 750 milyon dolara mal olması ve en geç 2020 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler