1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Uyanık: Kömür santralleri özelleştirileceğine kapatılsa çok daha iyi olurdu

Uyanık: Kömür santralleri özelleştirileceğine kapatılsa çok daha iyi olurdu

İSKEN CEO’su Sırrı Uyanık, Türkiye’nin özelleştirilen kömür santrallerinde çevre kirliliği sınırlamalarının uygulanmadığını belirterek, “O santraller özelleştirileceğine kapatılsaydı bence çok daha iyi olurdu” dedi.

Uyanık: Kömür santralleri özelleştirileceğine kapatılsa çok daha iyi olurdu

Enerji Günlüğü - İSKEN CEO’su Sırrı Uyanık, Türkiye’nin özelleştirilen kömür santrallerinde çevre kirliliği sınırlamalarının uygulanmadığını belirterek, “O santraller özelleştirileceğine kapatılsaydı bence çok daha iyi olurdu” dedi.

İSKEN CEO’su Sırrı Uyanık, 10. Türkiye Enerji Zirvesi’nde yaptığı değerlendirmede, yeni santrallerde çok katı olarak uygulanan çevre sınırlamalarının özelleştirilen linyit santrallerinde uygulanmadığına dikkat çekti. Uyanık, Türkiye’nin kömür santrali yatırımlarında yerel kirlilik sorunları olduğunu ve daha karbondioksite gelinemediğini belirterek, “Karbon emisyonları standartları diye bir şey yok. Türkiye’nin herhangi bir taahhüdü bulunmuyor. Karbondioksit düzenlemesi şu anda Türkiye’de yok, vergisi de yok. İleride ne olur? Malesef biz yerli linyit santrallerimizde sonuç odaklı baktığımızda, yerel çevre limitlerine tam olarak uyamıyoruz. Bu da yatırımları olumsuz etkileyen bir durum. Türk usulünü uyguluyoruz. Yerel kirlilik olarak sorunumuz var ve daha karbondioksite gelemedik. Yeni santrallerde çok katı olarak uyguladığımız sınırlamaları linyit santrallerinde uygulayamıyoruz. O santraller özelleştirileceğine kapatılsaydı bence çok daha iyi olurdu. Yeni yatırımlar fizibilitesi yapılarak kurulabilirdi” ifadesini kullandı. 

KÖMÜR SANTRALLERİ KENDİ MUTFAĞINI TEMİZLEMEK ZORUNDA

Mevsimsel etkilerle yenilenebilir enerji üretiminde artış ve düşüşler yaşandığını ve ayrıca kısa dönemde gaz ucuzluğu dönemini yakalayabileceğini sanmadığını belirten Uyanık,  “Bu nedenle baz yük santrallerine ihtiyaç çok ciddi ve kritik şekilde devam ediyor. Ve bunu karşılayabilecek en iyi kaynak ise kömür.  Her halükarda kömür santrallerine ihtiyaç devam edecek ama kömür santralleri de kendi mutfağını temizlemek zorunda. Kömürümüzü değerlendirmek istiyorsak bence teknolojiye yatırım yapılmalı. Maliyet artacak ama uzun dönemde karbon maliyeti düşecek” dedi.

KÖMÜRDEN SONRA SIRA PETROL VE GAZA GELECEK

Avrupa’nın 2050 yılına kadar kömürden elektrik üretimini sonlandırmayı planladığına dikkat çeken Uyanık, “Batıda kömüre yatırım yapan fonlar yenilerine girmedikleri gibi eskilerinden de çıkmaya çalışıyorlar. Bu bir sıra meselesi. Bu petrol ve doğalgaz olarak devam edecek. Avrupa bir anlamda coalexit yaşıyor. İngiltere 2025’te tüm kömür yakıtlı elektrik santrallerini kapatmayı hedefliyor. Fransa 2022’de, İtalya - Avusturya 2025’te, İskandinav Ülkeleri 2030’da, Portekiz-Benelux 2030’da, Almanya da 2038 yılında kömürden çıkmayı hedefliyor. Doğu Avrupa ise hareketsiz. Avustralya, Polonya, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu’da kömürün geleceği var gibi görünüyor” açıklamasında bulundu. 

Uyanık konuşmasında dünyada hala geliştirilmekte olan 500 GW daha kömür projesi olduğunu ve Çin’in 18 günde bir termik santral kurmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Antalya

Önceki ve Sonraki Haberler