1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Vadeli Doğal Gaz Piyasası faaliyette

Vadeli Doğal Gaz Piyasası faaliyette

EPİAŞ, katılımcıların doğal gaz fiyatlarını geleceğe dönük sabitleme imkanı bulacakları Vadeli Doğal Gaz Piyasası’nı (VGP) işleme açtı.

Vadeli Doğal Gaz Piyasası faaliyette

Enerji Günlüğü - EPİAŞ, katılımcıların doğal gaz fiyatlarını geleceğe dönük sabitleme imkanı bulacakları Vadeli Doğal Gaz Piyasası’nı (VGP) işleme açtı.

Vadeli Doğal Gaz Piyasası (VGP), Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından şirketin Maslak yerleşkesinde 1 Ekim 2021 tarihinde düzenlenen tören ile faaliyete alındı. VGP'de 'Aylık' 'Çeyreklik' ve 'Yıllık' kontratların yanında, VGP ile birleştirilecek spot doğal gaz piyasası kapsamında spot ve 'Haftalık' doğal gaz kontratları işlem görecek. 

EPİAŞ tarafından halen işletilmekte olan ve 7 güne kadar ürünler için işlem yapılabilen Spot Piyasa kapsamında, yatırımcılar Günlük (gün öncesi, gün içi, gün ertesi) ve Haftalık (hafta sonu, hafta içi, hafta tümü) Ürünler ile katılımcılar portföylerini dengeleyebilir ve fiziksel optimizasyon yapabilirken, Vadeli Doğal Gaz Piyasası kapsamındaki Aylık, Çeyreklik ve Yıllık Ürünler ile bunlara ilave olarak, geleceğe yönelik fiyat beklentilerini keşif (price discovery) ve fiyat riskinden korunma (hedging) imkânı elde edebilecekler.

KONTRATLAR FİZİKSEL TESLİMATLI

Piyasanın açılış konuşmasını yapan EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, VGP'de işlem gören kontratların fiziksel teslimatı olan ürünler olduğunu, ancak fiziksel teslim dönemine dek bu kontratların finansal işlemler yapabileceklerini söyledi. 

İLK İŞLEM ENERJİSA VE GATES ARASINDA

EPİAŞ'ın VGP ile birlikte ürün çeşitliliği anlamında Avrupa enerji piyasaları ile aynı seviyeye ulaştığını belirten EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tancan, katılımcıların VGP'de doğal gaz fiyatlarını geleceğe dönük sabitleme imkanı bulacaklarını belirterek, bu durum ile birlikte VEP işlem hacminin de artmasını beklediklerini söyledi. Tancan, VGP'de yapılan ilk işlemin EnerjiSa ve Gates arasında Kasım vadeli 30.000 m³ hacminde gerçekleştiğini ve şu ana dek 300.000 TL seviyesinde bir işlem hacmine ulaşıldığını açıkladı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler