1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Weizsäcker: Kaya gazı saman alevi gibi sönecek

Weizsäcker: Kaya gazı saman alevi gibi sönecek

Enerji Günlüğü - Roma Kulübü (Club of Roma) Başkan Yardımcısı Ernst von Weizsäcker, son yıllarda ABD başta olmak üzere tüm dünyada popüler hale...

Weizsäcker: Kaya gazı saman alevi gibi sönecek

Enerji Günlüğü - Roma Kulübü (Club of Roma) Başkan Yardımcısı Ernst von Weizsäcker, son yıllarda ABD başta olmak üzere tüm dünyada popüler hale gelen şeyl gazı çalışmalarının saman alevi gibi söneceğini iddia etti. 

Ernst von Weizsäcker, The Economist Avrupa Enerji Zirvesi'nde bir konuşma yaptı. Weizsäcker, "Global ekonomide üretilebilir kaynakları yüzde 80 artırabilecek beş faktör" başlıklı sunumunda enerji etkinliğinden kastının, ihtiyaçları azaltmak olduğunu vurguladı.

PAHALI DEYİP AZ KULLANMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ

Weizsäcker "Herkes enerjinin çok pahalı olduğunu söylüyor. Kimse enerjiyi daha az kullanırım demiyor, bu saçmalık!" diye konuştu. Artan enerji ihtiyacının zararlarına değinen Weizsäcker, "Fazla istemeyi bırak, enerji ile ne yapacağını iyi düşün" dedi.

KAYA GAZI SAMAN ALEVİ GİBİ

Son yıllarda popülerleşen kaya gazı çıkarma çalışmalarına da değinen Weizsäcker, "Şeyl gazı heyecanı saman alevi gibi sönecek" iddiasında bulundu. Weizsäcker ayrıca, iklim değişikliği sorununun bitmediğini vurguladı ve deniz seviyesinden 50 metre yükseklikte CO2 oranının ikiye katlandığına dikkat çekti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KORKUTUCU

Weizsäcker, deniz seviyesindeki değişikliklerin ise korkutucu olduğunu vurguladı. Weizsäcker, 2013 yılı Haziran ayında Almanya, Hindistan gibi ülkelerde yaşanan sel felaketlerini de bu korkutucu gelişmelere örnek olarak gösterdi.

ENERJİ DEPOLAMAYA YATIRIM YAPALIM

"Yenilenebilir enerji kadar depolama ve iletim teknolojilerinde de yatırımlar yapmalıyız" diyen Weizsäcker, seçeneklerin çok olduğunu ama bunların çoğunun hiç kullanılmadığını, bunun da akla politik nedenleri getirdiğini ifade etti.

YOĞURTLU ÇİLEK FURYASI DELİLİK

Ekonomide adeta bir pinpon oyunu oynandığını söyleyen Weizsäcker, çilekli yoğurt örneğini vererek "Avrupa'da çılgınca bir çilekli yoğurt sirkülasyonu var ve bu delilik" diye konuştu. Buna benzer yeni pinponların 40 yıl içinde enerji ürünlerinde beş kat artışa neden olabileceğini belirten Weizsäcker, böylesi gelişmelerin çeşitli yöntemlerle bir şekilde önlenmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. Weizsacker "Yüksek enerji fiyatları ekonomiye zarar vermemeli" dedi. 

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler