1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. WWF: TR`nin kömür yolu Çin`den farklı

WWF: TR`nin kömür yolu Çin`den farklı

Enerji Günlüğü - Çin ve Hindistan kömür tüketimini azaltmaya yönelirken Türkiye'nin kömür tüketimini iki kat arttırmayı hedeflediği ifade edildi.Dünya...

WWF: TR`nin kömür yolu Çin`den farklı

Enerji Günlüğü - Çin ve Hindistan kömür tüketimini azaltmaya yönelirken Türkiye'nin kömür tüketimini iki kat arttırmayı hedeflediği ifade edildi.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye ve Enerji Gazetecileri Derneği (EGAD) işbirliğiyle düzenlenen 'Çin ve Hindistan'ın İklim Politikaları ve Türkiye'ye Etkisi' başlıklı panelde konuşan Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye WWF-Türkiye İklim ve Enerji Programı Yönetmeni Mustafa Özgür Berke, Çin ve Hindistan'ın kömür tüketimi konusunda önlerine koydukları hedefin Türkiye'yi de etkileyeceğini vurguladı. Ancak Berke, "Türkiye'nin gittiği yol, Hindistan ve Çin'in yavaş yavaş girdiği yoldan farklı" dedi.

Çin'in güneş enerjisinde 2020 yılına kadar 200 GW kapasiteyi hedeflediğini kaydeden Berke, bunun da Türkiye'nin 2023 hedefi olan rakamın 50 katı büyüklüğünde bir rakamı ifade ettiğine dikkat çekti.

Berke, enerji yoksunu bir ülke olarak nitelediği Hindistan'ın yenilenebilir enerji hedeflerinin de Çin'inki kadar çarpıcı olduğunu belirtti. Berke, Hindistan'ın 2022 yılına kadar 40 GW çatı güneş paneli kapasitesi ve 175 GW yenilenebilir enerji kapasitesi olmak üzere toplam 215 GW kapasite hedeflediğini vurguladı.

Bu iddialı hedeflere rağmen Türkiye'nin hedeflerinin küçük kaldığını ifade eden Berke, Türkiye'nin resmi hedefinin kömür tüketimini iki kat arttırmak olduğunu hatırlattı.

KÖMÜR FİYATLARI DÜŞÜYOR AMA BU FIRSAT MI?

Çin'in kömür kullanımını azaltma tutumunun dünyada kömür fiyatlarını düşürdüğünü ve bunun da kısa vadeli bir fırsat olarak görülebileceğine dikkat çeken Berke, bununla birlikte dünyadaki kömür şirketlerinin değer kaybettiğini ve kömür sahalarının kapatılmaya başladığını da sözlerine ekledi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE KÖMÜR MASRAFLARI EŞİT

Berke, mevcut kömür odaklı politikalarla yenilenebilir enerji kullanım hedeflerinin masraflarının eşit olduğu bilgisini vererek, kömürün bir çözüm olmadığını belirtti.

Berke, Bloomberg New Energy Finance ile yaptıkları analize göre Türkiye'nin 2030 yılında elektrik talebinin yüzde 47'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamasının mümkün olduğunu ifade etti. Sermaye, işletim ve yakıt maliyetleri de hesaplandığında, yenilenebilir enerji öncelikli bir politikanın maliyetinin, kömür öncelikli mevcut politikalarla aynı seviyede olduğunu gördüklerini de sözlerine ekledi.

Sabiha KÖTEK

KÖMÜR YILDA 704 BİN ÇİNLİ ÖLDÜRÜYOR!

Önceki ve Sonraki Haberler