1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. YEK-G Piyasasında üretim miktarını belgelemek zorunlu olacak

YEK-G Piyasasında üretim miktarını belgelemek zorunlu olacak

YEK-G Piyasasında sisteme katılan tesislerin ürettiği enerjinin sertifikaya esas enerji olduğunu belgelemeleri gerekecek. 

YEK-G Piyasasında üretim miktarını belgelemek zorunlu olacak

Enerji Günlüğü - YEK-G Piyasasında sisteme katılan tesislerin ürettiği enerjinin sertifikaya esas enerji olduğunu belgelemeleri gerekecek. 

YEK-G Sistemi ve Organize YEK-G Piyasası İşletim Usul ve Esasları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yayımlandı. Usul ve Esaslar, YEK-G Piyasası’nın da devreye gireceği 01 Haziran 2021 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. 

Usul ve Esaslar, yenilenebilir enerji kaynak garanti sisteminin ve organize yenilenebilir enerji kaynak garanti piyasasının Enerji Piyasaları İşletme AŞ bünyesinde ayrım gözetmeyen, objektif, şeffaf bir şekilde işletilmesine ilişkin kuralları düzenliyor. 

Düzenleme, üretim ve tedarik lisansı sahiplerinin yenilenebilir enerji kaynak garanti sistemine katılımıyla ilgili kuralları da belirliyor. 

Buna göre ihraç edilen YEK-G Belgesi; YEK-G Piyasasında ticarete, YEK-G sistem kullanıcıları arasında transfere, tedarikçiler tarafından itfa bildirimine ve Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) tarafından ilga ve iptal işlemlerine konu edilebilecek.

Düzenlemeye göre, YEK-G Sistemine katılım gönüllülük esasına dayalı olacak ve YEK-G Belgesi ihraç başvurusu, yalnızca yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanslı üretim tesisleri tarafından yapılabilecek. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanslı üretim tesisleri, YEK-G Belgesi ihracına esas üretim miktarını belgelemek zorunda olacaklar. 

Her 1MWh belgelendirilebilir üretim miktarı için bir adet YEK-G Belgesi ihraç edilebilecek. YEK-G Belgeleri, üretim dönemi bitiş tarihinden itibaren 12 ay boyunca geçerli olacak. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler