1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yeniköy Termik’in linyit sahasını genişletme kararı iptal edildi

Yeniköy Termik’in linyit sahasını genişletme kararı iptal edildi

Muğla Milas’a bağlı İkizköy’de, tarım arazilerinin termik santral yararına kamulaştırılması kararı, iptal edildi.

Yeniköy Termik’in linyit sahasını genişletme kararı iptal edildi

Enerji Günlüğü - Yeniköy Termik Santraline kömür sağlayan madeni genişletecek olan tarım arazilerinin kamulaştırılması kararı, yürürlüğe girdikten 2 gün sonra yürürlükten kaldırıldı.

Akbelen Ormanlarına komşu olan ve çoğunluğu tarım arazisi olarak kullanılan linyit sahasının, Yeniköy Kemerköy Termik Santrali'ne kömür tedarik etmek için kamulaştırılacağını bildiren 8247 sayılı ve 11 Mart 2024 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı, 2 gün sonra 8259 sayılı ve 13 Mart 2024 tarihli Cumhurbaşkanı Kararıyla yürürlükten kaldırıldı. 

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 8247 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca; Muğla ilinin Milas ilçesinde S:86541 numaralı IV. Grup linyit madeni işletme ruhsatlı sahada, ruhsata konu maden üretimine devam edilebilmesi için ihtiyaç duyulan; Milas’a bağlı İkizköy, Çamköy ve Karacahisar mahallelerinde bulunan toplam 190 parseli acele olarak kamulaştıracaktı.

Söz konusu linyit madeni, Yeniköy Kemerköy Termik Santrali'ne kömür tedarik ediyor. Limak Holding ve IC Holding'in ortaklaşa kurduğu Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ tarafından işletilen santral, ana yakıt olarak günde yaklaşık 13.600 ton yerli linyit kullanıyor. 

Akbelen Ormanları'na komşu olan linyit sahası için daha önce çok sayıda ağaç kesilmiş; ağaç kesimi kamuoyunda yoğun tepkiyle karşılanmıştı. Bölgede yaşayanlar linyit madeni sahasının genişletilmesi kararına da tepki göstermişti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler