1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yerli kömür elektriğine 7 yıl fiyat alım garantisi

Yerli kömür elektriğine 7 yıl fiyat alım garantisi

Enerji Günlüğü - Devlet yerli kömürden üretilen elektriği 2018’de megavatsaat (MWh) başına 201.35 TL’den satın alınacak. Fiyat üç ayda bir enflasyon...

Yerli kömür elektriğine 7 yıl fiyat alım garantisi

Enerji Günlüğü - Devlet yerli kömürden üretilen elektriği 2018’de megavatsaat (MWh) başına 201.35 TL’den satın alınacak. Fiyat üç ayda bir enflasyon kadar yükselecek, uygulama 2024 sonuna kadar sürecek. 

Bakanlar Kurulu, yerli kömürü elektrik üretiminde daha fazla değerlendirmek üzere geçtiğimiz yıl başlatılan satın alım garantisi uygulamasına devam edilmesini kararlaştırdı. 

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi Tarafından Yerli Kömür Yakıtlı Üretim Santrallerini İşleten Özel Şirketlerden Elektrik Enerjisi Teminine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Karar’da değişiklik yapıldı. 

YERLİ-İTHAL KARIŞIMINA DESTEK

Değişiklikle, sadece yerli kömürle çalışan santrallerin yanı sıra yerli kömürü ithal kömürle karıştırarak yakan santrallerin ürettiği yerli kömür kaynaklı elektrik için de alım fiyatı garantisi uygulanması benimsendi. 

MEGAVATINA 201.35 TL ÖDENECEK 

TETAŞ 2018 yılının ilk üç ayında yerli kömür elektriğine megavatsaat başına 201.35 TL ödeyecek. Yerli kömür santrallerine uygulanacak fiyatlar, izleyen üçer aylık dilimlerde enflasyon oranında arttırılacak. 

2024 YILI SONUNA KADAR DEVAM 

Karar değişikliğinin getirdiği bir diğer yenilik de, yerli kömürden üreten santrallere verilecek satın alım fiyatı garantisi desteği uygulamasının süresine ilişkin. Söz konusu santral işletmecileri, 2024 yılının sonuna kadar bu mekanizma ile desteklenecek. 

DESTEK MİKTARI KAPASİTENİN YARISI 

Yerli kömür üreten santrallerden alınacak elektrik miktarı ise bir formüle bağlandı. Buna göre santralin sadece yerli kömür yakıtla elektrik üretimi yapması halinde alım miktarı, alımın gerçekleşeceği yıldan bir önceki yılın ekim ayında ticari işletmede olan kömür santrallerin kurulu gücünün yarısı düzeyinde olacak. Santralin yerli ve ithal kömür karışımıyla üretim yapması halinde ise alım miktarı alımın gerçekleşeceği yıldan bir önceki ekim ayında işletmede olan yerli-ithal kömür karışımı yakıt kullanan santral kurulu gücünün yarısı düzeyinde olacak. 

DÖVİZ BAZINDA GERİLEDİ 

Yerli kömür elektriğine 2017 yılında megavatsaat başına 185 TL destek fiyatı uygulanmıştı. Uygulamanın başladığı dönemde dolar kuru 2.8 TL civarındaydı. Bugün dolar yaklaşık 4 TL düzeyinde bulunduğu için yeni dönemde uygulanacak 201.35 TL’lik alım fiyat garantisi döviz cinsinden gerilemiş oldu. 

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler