1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yıldız: Kayıp-kaçak bedelinde geri dönüş yok

Yıldız: Kayıp-kaçak bedelinde geri dönüş yok

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kayıp-kaçak bedellerinin geri ödenip ödenmemesi konusunda, "Mahkeme bu konuda EPDK'ya...

Yıldız: Kayıp-kaçak bedelinde geri dönüş yok

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kayıp-kaçak bedellerinin geri ödenip ödenmemesi konusunda, "Mahkeme bu konuda EPDK'ya 'bundan sonra kurul kararı alın' diyor ve EPDK kurul kararı alacak, bu rakamlardan geri dönüş diye bir şey söz konusu değil" dedi.

Muhalefet milletvekillerinin elektrik kesintileri, kayıp-kaçak bedelleri, özelleştirmeler, madenlerde iş kazaları, nükleer santrallar ile ilgili eleştirilerini yanıtlayan Bakan Yıldız, zaman zaman yolsuzluk ithamlarında bulunulduğunu dile getirerek, tüm çalışma arkadaşlarının dürüst ve çalışan olduklarını vurguladı.

Arkadaşlarının zımni bile olsa böyle bir ithamla karşılaşmasının doğru olmadığını, somut iddialar için ise gerekli süreçlerin işletilebileceğini dile getiren Yıldız, özel sektörden, şu anda aldıkları maaşın 5 katı teklif gelmesine rağmen kurumlarında çalışmaya devam eden personelleri bulunduğunu dile getirdi.

“MAHKEME EPDK'YA 'BUNDAN SONRA KURUL KARARI ALIN' DİYOR”

Kayıp-kaçak bedellerinin alınmamasıyla ilgili İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği'nin bir girişi olduğunu anımsatan Yıldız, "Mahkeme bu konuda EPDK'ya 'bundan sonra kurul kararı alın' diyor ve EPDK kurul kararı alacak, bu rakamlardan geri dönüş diye bir şey söz konusu değil" diye konuştu.

Özelleştirme başlamadan önce 100 liralık fatura değerinin halen 100 lira olduğunu anlatan Yıldız, yapılan değişikliğin faturayı oluşturan her bir dilimin şeffaf bir biçimde gösterilmesinden ibaret olduğunu söyledi. Yıldız, "Böyle yapmakla ayrı bir birim eklemiş değiliz. Konu olan bunların gösterilmesi ya da gösterilmemesi. Ek konulmuş olması veya olmaması değildir" ifadesini kullandı.

Elektrik sistemindeki birtakım arızaların normal olduğunu dile getiren Yıldız, elektrik hatları için yılda yaklaşık 2 milyar liralık yatırım yapıldığını belirtti.

“TÜRKİYE'NİN 4-5 YIL İÇERİSİNDE 'AL YA DA ÖDE'DE 1 DOLARININ KALDIĞI BİR TEK ÜLKE YOKTUR”

Gaz tedarikindeki "al ya da öde" uygulamasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yıldız, "2002 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin Rusya'dan al ya da öde ile ilgili herhangi bir borcu ya da alacağı kalmamıştır. Al ya da öde'nin bana bir zararı oluyor mu? Fiyatın düştüğü anlarda karı oluyor. Piyasada şu anlatılıyor, 'Kardeşim biz adamlardan gaz alacakmışız zamanında almamışız paramız orada batmış'. 'Bu, yalan' diyorum ben. Türkiye'nin 4-5 yıl içerisinde 'al ya da öde'de 1 dolarının kaldığı bir tek ülke yoktur. Şimdi İran ile Azerbaycan'a sıra geldi, onlardan da düşüyoruz. 2014-2015 yıllarında da onları inşallah sıfırlıyoruz. Geçen yıl 1,3 milyar dolar Rusya'dan gazını aldığımız halde parasını ödemediğimiz kısım oldu."

“TÜRKİYE'DE YATAK ODASINDAN MADEN OCAĞINA GİRİLEN EV VAR”

Maden ocaklarındaki iş kazalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Yıldız, Türkiye'de 104 milyon ton kömür kullanıldığını ve bunun 80 milyon tonunun Türkiye'de üretildiğini bildirdi.

Yıldız, "Manisa'daki 9 tane aynı zamanda denetimi yapılmış 2006, 2007 ve 2011'de faaliyeti durdurulduğu olmuş, faaliyete açıldığı olmuş 114 maden ocağı kapattık. Üzülerek söyleyeyim, Türkiye'de yatak odasından maden ocağına girilen ev var. Oradan çıkarttığı bir at arabası, kamyon kömürle, 'ben bu işletmeciliği yapacağım' deyip de kapattığımız yerler var" değerlendirmesinde bulundu.

Yıldız, taş ocaklarının ÇED'den muaf tutulduğu iddialarının ise asılsız olduğunu söyledi.

"NÜKLEER SANTRALLER 7,2 MİLYAR DOLARLIK İTHALATI ENGELLEYECEK"-

Yıldız, Afşin Elbistan'daki kömür sahalarının değerlendirilmesiyle ilgili, "Birleşik Arap Emirlikleri'nden TAQA'nın siyasi gerekçelerle mi termik santraller kurmayı iptal ettiği yönündeki soruya, "(Öyle olduğunu ümit etmem, inşallah siyasi değildir) dedim. Her türlü yönetim kurullarıyla alakalı kararlarını çıkarttılar. Bundan sonra da bunun gerçekleşeceğine inanıyorum. Orada 4,2 milyar ton kömür var ve mutlaka değerlendirilmesi lazım" diye konuştu.

Bakan Yıldız, Mersin ve Sinop'a yapılacak nükleer santrallerin 7,2 milyar dolarlık ithalatı engelleyeceğini belirtti. Yıldız, Akkuyu'daki çalışmalar için, mevzuata aykırı bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler