1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yıldız: Yeni doğalgaz santrallerini teşvik etmeyeceğiz

Yıldız: Yeni doğalgaz santrallerini teşvik etmeyeceğiz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yeni doğalgaz santrallerinin yapılmasını teşvik etmeyeceklerini açıkladı.Enerji ve...

Yıldız: Yeni doğalgaz santrallerini teşvik etmeyeceğiz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yeni doğalgaz santrallerinin yapılmasını teşvik etmeyeceklerini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Genel Kurulunda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı altıncı tur görüşmelerinde hükümet adına söz aldı. Bakan Yıldız konuşmasında, doğalgaz santrali yapmak için şu ana kadar lisans almış olanların önünü kapatmayacaklarını ama yeni doğalgaz santrallerinin yapılmasını teşvik etmeyeceklerini söyledi.

Yeteri kadar doğalgaz santrali yapıldığını ifade eden Bakan Yıldız, “Şu ana kadar lisans verdiklerimizden, doğal gaz santrali yapmak isteyenlerin önünü kapatmayacağız. 2012 Haziran ayından önce teşvik alanların teşviklerini kaldırmayacağız. Bu bizim yatırımcıya verdiğimiz güvence açısından çok önemli. Ancak, yeni doğal gaz santrallerinin yapılmasını teşvik etmiyoruz” dedi.

DOĞALGAZIN ELEKTRİK ÜRETİMİNDEKİ PAYININ % 33'E İNDİRİLMESİ HEDEFİNE DEVAM

İthal edilen doğal gazın verimli kullanılması kaydıyla meskenlerde ve sanayide kullanılmasını istediklerini açıklayan Yıldız, “Elektrik üretimindeki payının yüzde 33’lere kadar düşürülmesi hedefimizden şuanda vazgeçmiş değiliz. Bu hedefimizde devam edeceğiz ama kurak yıllardan dolayı, yağmurun yerine getiremediği herhangi bir üretim santrali varsa onunda yerine mutlaka elektrik üretmemiz lazım” dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİNDE KAPLUMBAĞA ELEŞTİRİSİ

Güneş enerjisi yatırım süreçlerinin çok yavaş ilerlediği, hatta kaplumbağa hızıyla ilerlediği yönlü eleştirilerin kendilerine ulaştığını belirten Yıldız, "panter hızı ile ilerleyen bazı ülkelerden örnekler vereyim" diyerek Almanya örneğini verdi. Almanya'da güneş alım garantisinin Türkiye'de şu anda verilmekte olan 13.3 dolar centin tam dört katı olduğunu ve bırakın aynı oranda fiyat alım garantisini, sadece şimdikinin iki katı verilse bile Türkiye'de güneş yatırımı patlaması yaşanacağını söyledi.

Bakan Yıldız, son toplantılardan birinde de ilk defa güneş yatırımcılarının alım garantisi olmadan da güneş yatırımı yapabileceklerini ifade ettiklerini ve bunun oldukça dikkat çekici olduğunu ifade etti.

Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın milletvekillerinin de herhangi bir vatandaş gibi güneş enerji lisansı alabileceğini belirterek elindeki listeyi göstermesine CHP’li milletvekilleri tepki gösterdi.

Önceki ve Sonraki Haberler