1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Yıllık bor ihracatı milyar doları aşacak

Yıllık bor ihracatı milyar doları aşacak

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, yılın ilk altı ayında 1 milyon 360 bin ton rafine bor ürünü satan Türkiye'nin, yıl sonuna kadar 1.5 milyon tonluk ihracatla 1 miyar dolar döviz geliri elde edeceğini söyledi.

Yıllık bor ihracatı milyar doları aşacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yılın ilk altı ayında 1 milyon 360 bin ton rafine bor ürünü satan Türkiye'nin, yıl sonuna kadar 1.5 milyon tonluk ihracatla 1 miyar dolar döviz geliri elde edeceğini söyledi.

Dünya bor rezervinin yüzde 73'üne sahip olan Türkiye, bor mineralini katma değeri yüksek ürünlere çevirerek ihraç edip daha yüksek gelir elde etme çabalarından sonuç almaya başladı. Yılın ilk altı ayında 1 milyon 360 bin ton rafine bor ürünü ihraç eden Eti Maden, yıl sonu itibariyle 1 milyar dolarlık döviz geliri elde etmeyi hedefliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada Türkiye madencilik sektörünün temel taşlarından Eti Maden’in dünyadaki bor rezervlerinin yüzde 73’ü ve bor üretim kapasitesinin ise yaklaşık yüzde 48’ine sahip olduğunu hatırlattı. 

TÜRKİYE PAZAR HAKİMİ 

Türkiye’nin halen küresel bor pazarında savunma, cam, tarım, seramik, deterjan ve diğer sektörlerde talep edilen geleneksel bor ürünlerinin tamamını üretebilir durumda olduğunu kaydeden Fatih Dönmez, “Ülkemizin dünya bor pazarındaki payı yüzde 62 seviyesine ulaşmış ve ana rakibi bu dönemde Eti Maden ile rekabet edemez bir pozisyona gelmiştir” dedi. 

22 ADET BOR ÜRÜNÜ 

Eti Maden’in hem ürün çeşitliliğine, hem de farklı spekt değerlerde ürünlere sahip olduğunu kaydeden Bakan Dönmez, bu sayede dünya bor pazarında talep edilen bütün ürünleri üretebildiğini vurguladı. Dönmez’in verdiği bilgiye göre ürün portföyünde 22 adet farklı bor ürünü bulunduran Eti Maden’in en çok sattığı rafine bor ürünlerinin başında inşaattan temizlik sektörüne, tarımdan savunma alanına kadar pek çok sektörde kullanılan boraks pentahidrat, öğütülmüş kolemanit ve borik asit bulunuyor.

İHRACATTA REKORLAR 

Eti Maden’in 2020 yılının ilk 6 ayında 828 bin ton, yıl sonunda ise 1 milyon 738 bin ton rafine bor ürünü satışı gerçekleştirdiğini ifade eden Dönmez şunları söyledi:

“Eti Maden bu yılın ilk 6 ayında yaklaşık 1 milyon 360 bin ton rafine bor ürünü satışına ulaştı. 2021 yılı genelinde ise yaklaşık 2 milyon 500 bin ton bor satışı ile 1 milyar dolar satış geliri elde etmeyi hedefliyoruz. Söz konusu satışların yaklaşık yüzde 97’si ihracat gelirlerinden oluşuyor. Böylece ülkemizin dış ticaret dengesine de önemli bir katkı sunmuş oluyoruz.”

TREN YOLU İLE ÇİN'E BOR 

Dünyada oluşabilecek acil bor ürünleri siparişlerinin imkan bulunması halinde demiryolu yerine ulaştırıldığının altını çizen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bu yıl içerisinde Çin’e demiryolu ile ilk bor ihracatımızı gerçekleştirdik” dedi. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler