1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Eti Maden'in lityumu Aspilsan'dan geçer not aldı

Eti Maden'in lityumu Aspilsan'dan geçer not aldı

Eti Maden’in sıvı bor atığından elde ettiği yüzde 99.5 saflık derecesindeki lityum, ASPİLSAN’ın pil hücrelerinde denendi. Enerji Bakanı Dönmez, “Yerli lityum ticari muadilleriyle aynı performansı gösterdi” dedi. 

Eti Maden'in lityumu Aspilsan'dan geçer not aldı

Enerji Günlüğü - Eti Maden’in sıvı bor atığından elde ettiği yüzde 99.5 saflık derecesindeki lityum, ASPİLSAN’ın pil hücrelerinde denendi. Enerji Bakanı Dönmez, “Yerli lityum ticari muadilleriyle aynı performansı gösterdi” dedi. 

Hem enerji kaynaklarında hem de enerji teknolojilerinde dışa bağımlılıktan kurtulma çabası içindeki Türkiye’nin bu alandaki projelerinden biri de yerli lityum kullanılarak yüksek kapasiteli yerli batarya üretilmesi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu konudaki çalışmaların kritik bir aşamayı geride bıraktığını duyurdu. Bakan dönmez, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada Eti Maden’in Eskişehir Kırka’da lityum üretim tesisde ilk etapta yıllık 10 ton üretim yapılacağını hatırlattı. Tesis tam kapasite devreye girdiğinde yıllık 600 tonluk bir üretim hedefi belirlendiğini anlatan Dönmez, “Bu miktar Türkiye’nin yıllık lityum üretim ihtiyacının yarısına denk geliyor” dedi.

DÜNYADA İLK KEZ KULLANILAN YÖNTEM 

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, sıvı bor atıklarından lityum üretilmesinin dünyada Eti Maden’e özgü bir yöntem olduğunu ifade etti. Tesiste üretim sürecinin geliştirilmesine yönelik sürekli bir Ar-Ge faaliyetinin de yürütüldüğünü anlatan Dönmez “Eti Maden, dünya standartlarında, yurt dışı muadilleriyle aynı kalitede lityum üretimi yapıyor. Eti Maden’deki arkadaşlarımız üretilen numuneleri Ar-Ge aşamasında ve üretim sonrasında defalarca test aşamasından geçirdiler. Hepsinden olumlu sonuçlar elde ettik” diye konuştu. 

YERLİ LİTYUM SINAVI GEÇTİ

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Eti Maden’in ürettiği lityumun, Türkiye’nin en büyük batarya üreticilerinden ASPİLSAN tarafından yapılan testlerden de başarıyla geçtiğini açıkladı. Dönmez şöyle dedi:  “Bor atıklarından elde ettiğimiz yüzde 99,5 saflıktaki lityum, ASPİLSAN Enerji tarafından karakterize edilerek lityum pil hücrelerinde test edildi. İlk denemelerde, özellikle yüksek güç pil hücreleri tarafından gereken yüksek akım sağlayabilme özelliği test edildi ve ticari muadilleriyle aynı performansı ortaya koyduğu belirlendi.” 

YERLİ OTOMOBİLDE KULLANILACAK

Türkiye’nin bor cevherinin Türkiye’nin yüksek teknolojili ürünlerine enerji vereceği ifadelerini kullanan Dönmez, “Kırka Tesisleri’nde ürettiğimiz lityumu yerli otomobilimiz TOGG olmak üzere, mobil cihazlar, tabletler, bilgisayarlar gibi akıllı teknolojilerin depolama alanlarında kullanmak istiyoruz. Böylece, ileri teknolojilerde yerlilik oranının artmasına önemli bir katkı sağlayacağız” dedi. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü  

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler