1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: İlk yerli elektrikli otomobil için lityum üretim çalışmalarına başladık

Dönmez: İlk yerli elektrikli otomobil için lityum üretim çalışmalarına başladık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otomobilinin bataryasında kullanılacak lityum için yerli üretim çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Dönmez: İlk yerli elektrikli otomobil için lityum üretim çalışmalarına başladık

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otomobilinin bataryasında kullanılacak lityum için yerli üretim çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otomobilinin üretileceği fabrikanın temeli Bursa’nın Gemlik ilçesinde düzenlenen bir törenle atıldı. Törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yerli aracın enerjisinin de yerli ve yenilenebilir kaynaklı olacağını belirterek, “Türkiye’nin otomobili Türkiye’nin enerjisiyle yola çıkacak. Batarya teknolojisinde kullanılacak lityum için yerli üretim çalışmalarına başladık” ifadesini kullandı.

Fabrikanın açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yaptığı konuşmada, “Eti Maden işletmemiz bor kaynaklarından lityum üretilmesi için 3 yıldır Ar-Ge faaliyetleri yürütüyor. Projeyle rafine bor üretimi sırasında ortaya çıkan atıklar geri kazanılarak lityum üretilecek” dedi.

Bakan Dönmez geçen hafta yaptığı açıklamada konuya ilişkin olarak, bor yataklarının belli oranda lityum içerdiğini ve ilk etapta yıllık 10 ton lityum üretim kapasitesine sahip tesisin devreye alınacağını belirterek, “Sıvı atığın içerisindeki lityumu geri kazanma üzerine bir teknoloji geliştirdik. İlk etapta yıllık 10 ton lityum üretim kapasitesine sahip tesisi devreye alacağız. Projelendirme bitti. Temmuz ayı içerisinde tesisin montajına inşallah başlıyoruz. Yıl sonu itibarıyla da ilk üretime geçeceğiz” ifadesini kullanmıştı. 

Yerli otomobil için 15 yılda en az 22 milyar lira yatırım yapılacak. Otomobil, Bursa’nın Gemlik ilçesindeki TSK’ya arazide inşa edilecek fabrikada üretilecek. 2022 yılında tüm Türkiye'de şarj altyapısı da hazır olacak. Türkiye'nin yerli elektrikli otomobili 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler