1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Zonguldak TSO: ÇATES yerli kömürle çalışsın

Zonguldak TSO: ÇATES yerli kömürle çalışsın

Enerji Günlüğü - Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, Çatalağzı Termik Santrali'nin yerli kömür kullanım şartı olmadan, varlık satışı yöntemiyle...

Zonguldak TSO: ÇATES yerli kömürle çalışsın

Enerji Günlüğü - Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, Çatalağzı Termik Santrali'nin yerli kömür kullanım şartı olmadan, varlık satışı yöntemiyle özelleştirilmesinin, bölgedeki kömür üretimini vuracağını söyledi.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir, özelleştirme ihalesine çıkarılan Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES) konusundaki görüşlerini dile getirmek üzere yaptıkları Ankara temasları sırasında ÇATES’in bölge için ne anlama geldiğini izah ettiklerini söyledi.

İTHAL KÖMÜRE BAĞIMLI KILINMASIN

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak ÇATES’in özelleştirilmesi sürecinde; havzada madencilik faaliyetlerinin devamını sağlayacak bir yöntemle ilerlenmesi yönündeki görüşlerini ilgililerle ve kamuoyuyla paylaştıklarını anlatan Salih Demir şunları söyledi:

"Özelleştirme İdaresi'nce bugüne kadar gerçekleştirilen ve planlanan Termik Santral ihalelerinin aksine ÇATES'in yerli kömür üretimiyle herhangi bir şekilde ilişkilendirilmeden, Varlık Satışı yöntemiyle ihale edilmesinin, santralin tamamen ithal kömür kullanan bir yapıya dönüşmesine sebep olabileceğini de yöre halkının ve ilgililerin dikkatine sunduk. Taşkömürü Havzasının ekonomik ve sosyal felaketi anlamına gelecek böylesi bir ihtimalin toplumca algılanması üzerine, ilk aşamada; yerel yöneticilerimiz, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve Meslek Örgütü yöneticilerinden oluşan bir heyetle Milletvekillerimizi ziyaret ettik."

DEVLETE 15 YILDA 350 MİLYON DOLAR

Havzada yapılan yıllık 2.5 milyon tonluk taşkömürü üretiminin ancak ÇATES'in yerli kömür kullanmaya devamıyla sürdürülebileceğine dikkat çeken Salih Demir, "Bu üretim üzerinden 15 yılda 200 milyon dolar rödövans bedeli ödeneceği, dolaylı vergiler olarak da en az 150 milyon doların devletimizin kasasına gireceği, milletvekillerimizle paylaşıldı" dedi.

YILDA 250 MİLYONLUK DÖVİZ TASARRUFU

Santralde kullanılacak kömürün ithal edilmesi halinde Türkiye'nin en önemli ekonomik handikapı olarak gösterilen cari açık rakamına yıllık 250 milyon TL'nin eklenmesi anlamına geleceğini vurgulayan Salih Demir şöyle konuştu:

"Bu ve benzeri hususlar, milletvekillerimizce Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’e aktarıldı. Ulusal Enerji Politikamızın öncelikleri olan; yerli kaynak kullanım oranının yükseltilmesi, arz güvenliği, tüm kömür kaynaklarımızın harekete geçirilmesi ilkeleriyle mevcut ihale yönteminin uyuşmadığı gerçeği milletvekillerimizce de teyit edildi. Enerji piyasasının serbestleştirilmesi strateji belgelerine de aykırı olarak; sadece satış gelirine odaklanan mevcut özelleştirme yönteminin, bölgeyi felakete sürüklemenin yanı sıra milli ekonomimize de ciddi zararlar vereceği gerçeğini Bakanımızın dikkatine sunduğumuz gibi, kamuoyunun bilgisine de arz ediyoruz."

Önceki ve Sonraki Haberler