1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Zoteeva: Yeni lisans Akkuyu NGS projesinin geçerliliğini kanıtladı

Zoteeva: Yeni lisans Akkuyu NGS projesinin geçerliliğini kanıtladı

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Zoteeva, Akkuyu NGS’nin 4. güç ünitesi inşaat lisansı almasının projenin geçerliliğini kanıtladığını söyledi.

Zoteeva: Yeni lisans Akkuyu NGS projesinin geçerliliğini kanıtladı

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Zoteeva, Akkuyu NGS’nin 4. güç ünitesi inşaat lisansı almasının projenin geçerliliğini kanıtladığını söyledi.
 
Nükleer Düzenleme Kurulu (NDK), Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 4’üncü güç ünitesi için Akkuyu Nükleer AŞ’ye inşaat lisansı verilmesini onayladı. Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Zoteeva, yeni lisansın projenin güvenliğini, bütünlüğünü ve geçerliliğini kanıtladığını söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bugün bir açıklama yayınlayarak inşaat lisansının alındığını duyurmuştu. Yeni lisansın düzenlenmesi, nükleer güvenlik açısından önemli olan tesisler de dahil olmak üzere, ünitedeki tüm inşaat ve montaj işlerinin yapılmasına olanak sağlayacak. 

Akkuyu Nükleer AŞ, inşaat lisansı için 12 Mayıs 2020 tarihinde NDK’ya başvuru yapmıştı. NDK başvuruyu inceledikten sonra, Akkuyu NGS’nin 4’üncü ünitesine inşaat lisansının verilmesi uygun buldu. 

ZOTEEVA: PROJENİN GÜVENLİĞİ VE GEÇERLİLİĞİ KANITLANDI

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, yaptığı açıklamada şunları söyledi, “4’üncü güç ünitesinin yapımı için inşaat lisansının alınması, projemiz için çok önemli bir aşamadır. Öncelikle, bu önemli belgenin elde edilmesinde emeği geçen tüm Türk ve Rus meslektaşlarıma içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. 4’üncü güç ünitesinin yapımına ilişkin lisansın alınmasıyla birlikte, 4 üniteli nükleer santralimizin inşaatına ilişkin lisanslama sürecini tamamlayarak Nükleer Düzenleme Kurumu'ndan Türk meslektaşlarımızın değerlendirmeleri sonucunda projemizin güvenliğini, bütünlüğünü, geçerliliğini ve benzersizliğini doğruladık. Artık 4 güç ünitesinin tamamında çalışmalara başlamaya hazırız. Önümüzdeki yılın başında 4’üncü ünite nükleer ada binaları temel plakalarını inşa etmeye başlıyoruz." 

İnşaat lisansının alınmasından önce 4’üncü ünite inşaat alanında, 30 Haziran 2021 tarihli sınırlı çalışma iznine uygun olarak, zemin etütleri ve hafriyat çıkarılması gibi hazırlık çalışmaları yürütülüyordu. Bu yılın sonuna kadar reaktör ve türbin binalarının temel altı beton levhalarının yapımına başlanması ve ardından temellerin güçlendirilmesi planlanıyor.

GEREKEN 120 LİSANSIN 116’SI ALINDI

Türkiye'nin ilk nükleer güç santraline ilişkin lisanslama süreci, Türkiye Cumhuriyeti'nin çeşitli devlet kurumlarından yaklaşık 120 farklı lisans, izin ve onayın alınmasını öngörüyor. Bugüne kadar proje kapsamında ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) olumlu belgesi, elektrik üretim lisansı, dört güç ünitesi için sınırlı çalışma izinleri ve inşaat lisansları ile Doğu Kargo Terminali işletme izni gibi kilit öneme sahip olan lisans ve izinler düzenlendi. 

Bundan sonrasında NDK, yapım aşaması devam eden dört güç ünitesinin her biri için hizmete sokma, yakıt yükleme, devreye alma ve işletme lisansı başvurularını değerlendirmeye alacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler