1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. 3. lisanssız RES de devrede

3. lisanssız RES de devrede

Enerji Günlüğü - Yüzde 100 yerli türbinin kullanıldığı Balıkesir Gönen'deki Yücel Çeltik'e ait rüzgar enerjisi santrali (RES) 11 cent/kWh fiyatla...

3. lisanssız RES de devrede

Enerji Günlüğü - Yüzde 100 yerli türbinin kullanıldığı Balıkesir Gönen'deki Yücel Çeltik'e ait rüzgar enerjisi santrali (RES) 11 cent/kWh fiyatla elektrik satışına başladı.

Türkiye'nin üçüncü lisanssız rüzgar enerji santrali (RES) faaliyete geçti. Balıkesir'in Gönen ilçesi yakınlarındaki Bandırma OSB'deki Yücel Çeltik (Yücel Gıda) Tesisleri'nin kurduğu 250 kW gücündeki rüzgar türbininin geçici kabulü yapıldı ve tesisler şebekeye elektrik vermeye başladı.

Tesisler yüzde 100 yerli Northel Enerji - Vira) türbinle çalıştığı için üretilen elektrik 11 cent/kWh fiyatla şebekeye veriliyor. Kalkınma Ajansı desteği ve yüksek elektrik satış fiyatı avantajı sayesinde tesislerin 3-4 yılda kendisini amorti etmesi bekleniyor. Türkiye'deki üç lisanssız RES'in ikisi Gönen'de, biri de Tokat OSB'de elektrik üretiyor.

Northel Enerji tarafından üretilen yüzde 100 yerli türbinin kullanıldığı rüzgar santralinin açılışına TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni ile Northel Enerji CEO'su ve Genel Müdürü Cem Yalçın da ile Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar katıldı.

Northel Enerji Genel Müdürü Cem Yalçın, törende yaptığı konuşmada, 7-8 yıldan bu yana sürdürdükleri Ar-Ge çalışmalarının ürünü olan yüzde 100 yerli rüzgar türbinlerinin ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlamasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Yalçın, Gönen OSB yönetimini de, lisanssız rüzgar yatırımlarının önünü açma konusunda gösterdiği hassasiyetten ötürü kutladı.

TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni de açılışta Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırarak dışa bağımlılığı azaltmaya yöneldiğini hatırlattı. Gönen'deki Yücel Gıda'nın rüzgar santralinin bu çerçevede büyük değer taşıdığını kaydeden Mükremin Çepni, benzeri yatırımların artmasını beklediklerini aktardı.

Güneş enerjisine dayalı lisanssız elektrik üretim yatırımlarının artmakta olduğuna dikkat çeken Çepni, aynı gelişmenin rüzgarda da yaşanmasını arzu ettiklerini vurguladı. Çepni, bu amaçla, güneş santralleri için getirilen 50 kW altı yatırımlara yönelik kolaylaştırıcı tek tip proje yaklaşımının bir benzerinin RES'ler için de düşünüldüğünü anlattı.

Mehmet KARA - GÖNEN/BALIKESİR

Foto: Halis KAYA

Önceki ve Sonraki Haberler