1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB 2030’dan önce Rusya’ya enerji bağımlılığını sonlandıracak

AB 2030’dan önce Rusya’ya enerji bağımlılığını sonlandıracak

AB'nin Rusya'dan tedarik edeceği doğal gaz miktarı bu yılın sonuna kadar üçte iki oranında azalarak 55 milyar metreküpe düşecek.

AB 2030’dan önce Rusya’ya enerji bağımlılığını sonlandıracak

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği (AB), Rusya'dan doğal gaz ithalatını 1 yıl içinde üçte iki oranında azaltacak.

Avrupa Komisyonu, Rusya’nın Ukrayna'yı işgali ışığında, doğal gazdan başlayarak 2030'dan çok önce Avrupa'yı Rus fosil yakıtlarından bağımsız hale getirmek için bir plan taslağı önerdi.

Aynı zamanda Avrupa'da artan enerji fiyatlarına yanıt vermek ve önümüzdeki kış için gaz stoklarını yenilemek için bir dizi önlemin ana hatlarını içeren "REPowerEU” adlı bir plan kapsamında, 2021 yılında 155 milyar metreküp olarak gerçekleşen AB'nin Rusya'dan tedarik edeceği doğal gaz miktarı 100 milyar metreküp düşecek.

Bu düşüşün 50 milyar metreküpü LNG ithalatını artırarak, 10 milyar metreküpü Rusya dışındaki tedarikçilerden boru hatlarıyla ek gaz satın alınarak, 3,5 milyar metreküpü biyometan üretimini arttırarak, 10 milyar metreküpü evlerin ısısını 1 derece düşürerek, 2,5 milyar metreküpü binaların çatılarına güneş enerji sistemi kurarak, 20 milyar metreküpü yeni güneş ve rüzgar santralleri kurarak, 1,5 milyar metreküpü ısı pompa sistemleri kurarak ve 4 milyar metreküpü de diğer enerji tasarrufu yöntemleriyle sağlanacak. 

DEPOLAMAYA ODAKLANILACAK

Plana göre birliğe üye ülkeler kışa iyi hazırlanmak için doğal gaz depolarını her yıl 1 Ekim’e kadar en az yüzde 90 oranında doldurmak zorunda olacak. 

VON DER LEYEN: ÇOK FAZLA LNG ALDIK

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, çok fazla LNG satın aldıklarını ve kış sonuna kadar Rus gazından bağımsız olacaklarını açıkladı. Von der Leyen yaptığı açıklamada, “Rus petrolünden, kömüründen ve gazından bağımsız hale gelmeliyiz. Bizi açıkça tehdit eden bir tedarikçiye güvenemeyiz. Artan enerji fiyatlarının etkisini azaltmak, önümüzdeki kış için gaz arzımızı çeşitlendirmek ve temiz enerji geçişini hızlandırmak için şimdi harekete geçmeliyiz” dedi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler