1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. AB, Rusya’dan kömür alımına son verdi

AB, Rusya’dan kömür alımına son verdi

Avrupa Birliği (AB), uygulamaya giren yaptırım paketi ile Rusya'dan daha fazla kömür ithal etmeyecek. Ambargonun Rusya’yı yılda yaklaşık 8 milyar euro zarara uğratacağı öngörülüyor.

AB, Rusya’dan kömür alımına son verdi

Enerji Günlüğü - AB’nin Rusya’dan kömür ithalatı yasağı için tanıdığı geçiş süreci tamamlandı ve ve Perşembe gününden itibaren tam olarak yürürlüğe girdi.

Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna’nın işgaline yönelik yaptırımlar kapsamında Rusya'dan kömür ithalatını yasaklama kararı 10 Ağustos 2022 Çarşamba günü gece yarısı sona eren geçiş döneminin ardından tam olarak yürürlüğe girdi.

Ambargo AB tarafından Nisan ayında kabul edilen beşinci yaptırım paketinin bir parçasıydı. AB ülkeleri, sektöre ithalat yasağına uyum sağlaması için süre vermek için 120 günlük bir geçiş süresi üzerinde anlaşmıştı. Avrupa Komisyonu, Nisan ayında kömür ambargosunun Rusya'ya yılda yaklaşık 8 milyar avroya mal olabileceğini açıklamıştı.

Rusya, Avrupa'nın en büyük petrol tedarikçisi konumunda. 2020 yılında AB'nin petrol ihtiyacının yüzde 25'inden fazlası Rusya'dan karşılandı.

SIRADA PETROL AMBARGOSU VAR

AB, Moskova üzerindeki baskıyı artırmak için Rus petrol ithalatını da büyük ölçüde yasaklamayı kabul etti. Petrol yasağı, özellikle Rus petrolüne bağımlı olan birkaç ülke hariç, yıl sonunda yürürlüğe girecek.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler