1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB liderleri: Ruble ile gaz satışı sözleşme ihlali

AB liderleri: Ruble ile gaz satışı sözleşme ihlali

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın doğal gaz parasını ruble olarak istemesinin şantaj olduğunu savundu.

AB liderleri: Ruble ile gaz satışı sözleşme ihlali

Enerji Günlüğü - AB liderleri, Rusya'nın sattığı doğal gazın parasını ruble olarak talep etmesinin sözleşme ihlali olacağını açıkladılar.

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Rusya’ya dostça davranmayan ülkelere doğalgaz satışında ruble kullanılacağını açıklamasının ardından Avrupa Birliği (AB) liderleri tepkilerini dile getirdiler. AB üyesi ülkelerin liderleri, Rusya'nın sattığı doğal gazın parasını Rus Rublesi olarak talep etmesinin sözleşme ihlali olacağını savunuyorlar. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de yaptığı açıklamada, Rusya'nın doğal gaz parasını ruble olarak istemesinin şantaj olduğunu savundu. Von der Leyen, "Enerjinin bize karşı şantaj için kullanıldığı dönem sona erdi" dedi. 

ALMANYA VE İTLAYA BAŞBAKANLARINDAN SÖZLEŞME VURGUSU

Brüksel'de başlayan AB liderler zirvesine gelişinde açıklama yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Alman şirketlerinin Rusya'ya kontratlarda yazan para birimi üzerinden ödeme yapmaları gerektiğini söyledi. 

Scholz, "Sabit kontratlar var, doğal gaz için hangi para birimi üzerinden ödeme yapılacağı bu kontratlarda yer alıyor ve büyük çoğunluğunda para birimi euro veya dolar" diye konuştu. 

İtalya Başbakanı Mario Draghi de, "Ruble ile ödeme kontratın ihlali olur, bunun anlaşılması önemli" dedi. 

 

İlgili Haberler