1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rubleye endeksli Rus gazı haberi rublenin değerini yükseltti

Rubleye endeksli Rus gazı haberi rublenin değerini yükseltti

Putin’in Rus doğalgazını dost olmayan ülkelere rubleyle satma kararının ardından ruble, dolar karşısında değer kazandı. 

Rubleye endeksli Rus gazı haberi rublenin değerini yükseltti

Enerji Günlüğü - Putin’in Rus doğalgazını dost olmayan ülkelere rubleyle satma kararının ardından ruble, dolar karşısında değer kazandı. 

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Rusya’ya dostça davranmayan ülkelere doğalgaz satışında ruble kullanılacağını açıkladığından beri ruble, dolar karşısında değer kazandı ve bir doların değeri, 100 rublenin altına düştü. 

Rubleyle doğalgaz satışı kararı, Rusya'ya yönelik yaptırımların artmasının ardından geldi. Buna bağlı olarak 07 Mart 2022 günü 143 ruble seviyesini gören Amerikan doları, 23 Mart günkü kapanışı 97,25 rubleden yaptı. 

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya’ya düşmanca davranan ülkelere yapılan gaz satışlarının ruble olarak ödenmesi gerektiğini söyledi. Rusya'ya ve birçok Rus vatandaşına ait varlıkların bazı ülkeler tarafından dondurulmasının güven sarsıcı olduğunu kaydeden Vladimir Putin, “Rusya, elbette, daha önce imzalanan sözleşmelerde sabitlenen hacim ve fiyatlara uygun olarak doğalgaz tedarik etmeye devam edecek” diye konuştu. 

Gazprom'un Avrupa’ya ve diğer batılı ülkelere yaptığı doğalgaz satışının yaklaşık %58'i Euro ile; %39'u ise dolarla gerçekleştirilmişti.

Rusya 2022 Mart ayı başında, Rusya’ya düşmanca davranan 48 ülkeyi içeren bir liste yayınlamıştı. Listede tüm Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Japonya, İsviçre ve Norveç bulunuyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler