1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Macaristan Rus gazını ruble ile ödemeye hazır 

Macaristan Rus gazını ruble ile ödemeye hazır 

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Rus gazı için rubleyle ödeme yapmaya hazır olduklarını açıkladı.

Macaristan Rus gazını ruble ile ödemeye hazır 

Enerji Günlüğü - Macaristan, Rusya'nın "dost olmayan ülkelere" doğal gaz satışını ruble ile yapma kararına uyacağını açıkladı. 

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başından bu yana Moskova'ya yapılan enerji yaptırımlarını desteklemeyen Macaristan, Rusya'nın "dost olmayan ülkelere" doğal gaz satışını ruble ile yapma kararına uyacağını açıklayan ilk Avrupa Birliği (AB) ülkesi oldu. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, yaptığı açıklamada, Rus gazı için rubleyle ödeme yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto da Rusya'ya doğal gazda rubleyle ödeme yapılmasına yönelik teknik detayların çalışıldığını açıkladı. Böylece, Rusya’nın yaptırımlara karşı ruble hamlesine karşı ortak hareket etmeye çalışan Avrupa Birliği’nde ilk çatlak Macaristan ile yaşandı.

Doğal gaz tüketimi yıllık ortalama 10 milyar metreküp olan Macaristan, gaz ihtiyacının nerdeyse yarısını Rusya'dan karşılıyor. Macaristan, Eylül 2021'de Gazprom ile 15 yıllık doğal gaz tedarik anlaşması imzalamıştı. Anlaşmaya göre Gazprom, Ukrayna'yı baypas eden hatlar üzerinden Macaristan'a yılda 4,5 milyar metreküp doğal gaz gönderecek.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler