1. YAZARLAR

  2. Haluk DİRESKENELİ

  3. ABD Yahudi bir başkana hazır mı?
Haluk DİRESKENELİ

Haluk DİRESKENELİ

Yazarın Tüm Yazıları >

ABD Yahudi bir başkana hazır mı?

Çoğunluğun pek de merak etmediği konularda sizler için kafa yoran biraderiniz bu defa ABD başkanlık seçimlerindeki aday adaylarından Bernie Sanders üstüne düşünüyor. CNN, NBC, ABC televizyon kanallarında ABD seçim tartışmalarını sabaha karşı canlı - anında seyretmek futbol seyretmek kadar heyecanlı oldu.

Son günlerde ABD kamuoyu yoklamalarına bakıyorum, 1941 New York doğumlu Chicago Üniversitesi Siyaset bilimi lisans diplomalı, eski belediye başkanı, eski temsilciler meclisi üyesi, halen Vermont Senatörü Barnie Sanders önde gidiyor. Sanders, Hillary Clinton`dan daha iyi, Donald Trump`tan daha iyi.

Bence ABD bir yahudi senatörün başkan olmasına hazırlanıyor. Peki dünya hazır mı? Bizim coğrafya hazır mı?

Sanders’in savaşa karşı olduğunu biliyoruz, Afganistan, Irak, hatta Suriye savaşları karşıtı oy kullanmış, kendinden sosyalist. İsrail’in savaş politikalarına karşı sert çıkışları var.

Artıları kadar eksileri de var tabii. Mesela dünya siyasetinde fazla tecrübesi yok, kariyeri iç siyasete odaklanmış.

Şayet Bernie Sanders eğer başkan olursa, Hillary Clinton tekrar Dışişleri Bakanı (secretary of State) olacak, haberiniz olsun.

Çevreye, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) normlarına önem verecek… Termik santral çevre ekipmanları siparişi artacak. Yenilenebilir enerji yatırımlarına teşvik gelecek. Kömürden ve fosil yakıtlardan kaçış başlayacak. Kayagazı yatırımları kontrole alınacak, hatta engellenecek. Boru hattı projeleri askıya alınacak belki bazı devam eden inşaatlar duracak.

Bernie Sanders’in ailesine gelince… Annesi babası Eşkenaz Dogu Avrupa Yahudi göçmeni. Bernie Sanders kendisi iki kez evlenmiş. İki evliliği arasında, birlikte yaşadığı kadından evlilik dışı doğmuş yetişkin bir oğlu var. Son eşinden ise iki üvey çocuğu var.

Zaten ABD’de hep aynı isimlerden sıkılmıştık, belki de iyi olur. Suriye`de Ruslarla ilişkilerin gerilmesi sonrası, İsrail ile ilişkileri ısıtma aşamasında kim bilir belki yeni oluşumlar çıkar. 

Siz ne dersiniz?

Bu arada belki biz ODTÜ Mezunlar Derneği olarak bu konuda bir tartışma toplantısı bile düzenleriz. Mesela bir yabancı akademisyen davet ederiz, ABD elçisini çağırırız.

...

Önceki ve Sonraki Yazılar