1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABD’de Dakota Boru Hattı kapatılacak

ABD’de Dakota Boru Hattı kapatılacak

ABD'de Columbia Bölge Mahkemesi, Missouri Nehri ekosistemi için tehlike oluşturan Dakota Access petrol boru hattının 30 gün içinde kapatılmasına hükmetti.

ABD’de Dakota Boru Hattı kapatılacak

Enerji Günlüğü - ABD'de Columbia Bölge Mahkemesi, Missouri Nehri ekosistemi için tehlike oluşturan Dakota Access petrol boru hattının 30 gün içinde kapatılmasına hükmetti.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) başta Standing Rocks kabilesi olmak üzere yerli halklara ait birçok toprak üzerinden ve kutsal kabul ettikleri sulardan ve mezarlıklardan geçen Dakota petrol boru hattı için Kızılderilileri sevindiren bir karar alındı. Columbia Bölge Mahkemesi, çevre yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle boru hattının 30 gün içinde kapatılmasına ve içindeki petrolün acilen boşaltılmasına hükmetti. 

3,8 milyar dolar değerinde ve 1.886 kilometre uzunluğundaki boru hattı projesi, Missouri Nehri ekosistemi için tehlike oluşturuyor. Dakota Access boru hattı bölgedeki kutsal mezarlara zarar veriyor ve Missouri nehrinden sağlanan içme suyunu kirletiyor.

Energy Transfer şirketi tarafından geliştirilen, Illinois, Kuzey Dakota ve Güney Dakota'dan geçen 'Dakota Access' adlı 3.8 milyar dolarlık boru hattı günde 570 bin varil ham petrol taşıyor.

20 Ocak'ta Başkanlığı devralan Donald Trump da başkanlığı devralmasından sadece 5 gün sonra daha önce Obama'nın veto ettiği hattın inşaasına izin vermişti.

ABD’de geçen hafta ayrıca Warren Buffett’ın ABD merkezli enerji şirketi Dominion Energy’yi satın alması ile eş zamanlı olarak şirketin Duke Energy ile yürüteceği Atlantik Kıyıları Boru Hattı projesi iptal edildi. Yine ABD Yüksek Mahkemesi, Keystone XL boru hattının proje iznini iptal etti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler