1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB’den artan gaz fiyatları için Rusya'ya inceleme

AB’den artan gaz fiyatları için Rusya'ya inceleme

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, doğal gaz fiyatlarını Rusya'nın yükselttiği şikayetlerini inceliyor.

AB’den artan gaz fiyatları için Rusya'ya inceleme

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, doğal gaz fiyatlarını Rusya'nın yükselttiği şikayetlerini inceliyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun enerji politikalarından sorumlu ismi Kadri Simson, bazı AB ülkeleri tarafından iletilen Rusya'nın doğal gaz piyasasındaki pozisyonunu Avrupa'da gaz fiyatlarındaki yükselişi hızlandırmak için kullandığı şikayetlerini değerlendirmekte olduklarını söyledi. 

AB Komisyonu'nun rekabetten sorumlu ismi Margrethe Vestager ile birlikte Rusya'ya ilişkin iddiaları incelemekte olduklarını, bunun çok ciddi bir konu olduğunu ifade eden Simson, "Yaptığımız ilk değerlendirmeler Rusya'nın uzun vadeli kontratlardaki yükümlülüklerini yerine getirdiğine işaret ediyor" dedi. 

Brüksel'in enerji fiyatlarında yükselişe yanıt vermek için ülkelerin kullanabilecekleri seçenekleri açıklayan bir "araç seti"ni gelecek hafta yayınlayacağını belirten Simson, "Araç seti, gelecekte yaşanacak benzer durumlara daha iyi hazırlanmamız için AB seviyesinde alınabilecek adımları da değerlendirecek" diye konuştu. 

UKRAYNA’DAN ÇAĞRI

Öte yandan Ukrayna'nın doğal gaz boru hattı işletmecisi LLC Gas TSO'nun CEO'su Sergiy Makogon yaptığı açıklamada, Rusya'yı doğal gazda yapay darboğazlar yaratmamaya çağırdı. Makagon ayrıca, Rusya'nın doğal gazı Ukrayna'ya karşı bir silah olarak kullanmaması için her yıl 45 milyar Rus gazının Ukrayna boru hatlarından transit geçmesini istediklerini de ifade etti.

RUSYA YENİDEN KUZEY AKIM2’Yİ İŞARET ETTİ

Rusya kanadından ise Avrupa doğal gaz piyasasına ilişkin Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı’nı işaret eden açıklama geldi. Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın enerji komitesi başkanı olan Pavel Zavalny, Kuzey Akım 2’nin faaliyete geçmesinin Avrupalı ortaklarının aklıselim davranmalarına bağlı olduğunu söyledi. Kuzey Akım 2'nin faaliyete geçmesi için Avrupa Birliği'nin çifte standart politikasından ve enerji arzı ile güvenliğini politize etmekten vazgeçmesi gerektiğini belirten Zavalny, Kuzey Akım 2 için sertifika sürecinin hızlandırılması halinde kış dönemi için arzın güvenceye alınabileceğini vurguladı. Zavalny, Kuzey Akım 2'den taşınacak doğal gazın daha kısa rota nedeniyle daha ucuz olacağını da belirtti.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler