1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Birol: Rusya kışın AB’ye gaz ihracatını yüzde 15 arttırabilir

Birol: Rusya kışın AB’ye gaz ihracatını yüzde 15 arttırabilir

IEA Başkanı Fatih Birol, Rusya’nın kışın zirve yaptığı dönemde AB'ye gaz ihracatını %15 artırma potansiyeline sahip olduğunu açıkladı.

Birol: Rusya kışın AB’ye gaz ihracatını yüzde 15 arttırabilir

Enerji Günlüğü - IEA Başkanı Fatih Birol, Rusya’nın kışın zirve yaptığı dönemde AB'ye gaz ihracatını %15 artırma potansiyeline sahip olduğunu açıkladı.

Avrupa’da hızla yükselen elektrik ve doğal gaz fiyatları yaklaşan kış aylarında arz güvenliği konusunu daha çok gündeme getiriyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Direktörü Fatih Birol, Rusya'nın kış döneminde Avrupa'ya gaz ihracatını artıracak kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Financial Times gazetesine açıklama yapan Birol, "Bizim yaptığımız değerlendirmeler Rusya'nın Avrupa'ya gaz ihracatını kışın pik döneminde %15 civarında artırabileceğini gösteriyor" şeklinde konuştu. 

Birol, Rusya'nın Avrupa'da gaz sorunları yaşanan dönemde güvenilir bir tedarikçi olduğunu göstermesi gerektiğini de belirtti.

RUSYA’DAN ‘İMKANIMIZ VAR’ AÇIKLAMASI

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Avrupa'ya gaz sevkiyatını artırma imkanına sahip olduğunu söyledi. Ancak her şeyin taleplere, mevcut ticari yükümlülüklere ve ticari anlaşmalara bağlı olduğunu belirten Peskov, Rusya'nın Ukrayna'dan geçen gaz nakil güzergahlarının alternatiflerine sahip olduğunu ve bunların harika çalıştığını, daha yüksek teknolojili ve daha ekonomik olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, doğal gaz fiyatlarını Rusya'nın yükselttiği şikayetlerini incelemeye aldığını duyurmuştu. Rusya’nın Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı’nı daha erken devreye alabilmek için Avrupa’ya gaz ihracatını azalttığı iddia edilmişti.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler