1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Akbaş’tan kaliteli güneş santrali tüyoları

Akbaş’tan kaliteli güneş santrali tüyoları

Fichtner Türkiye Müdürü Sacit Akbaş, artan emtia fiyatları ve malzemelerin daha değerli hale gelmesi ile tedarik zorlukları nedeniyle güneş sektöründe geri dönüşüm piyasasının önünün ciddi şekilde açık olduğunu söyledi.

Akbaş’tan kaliteli güneş santrali tüyoları

Enerji Günlüğü -  Fichtner Türkiye Müdürü Sacit Akbaş, kaliteli bir güneş enerji santrali için önleyici bakımlar, düzeltici bakımlar ve doğru bir izleme mekanizması tavsiye etti.

Enerjisa Üretim tarafından Enerji Sektöründe Fiziksel Varlık Yönetimi Konferansı gerçekleştirildi. Konferans kapsamında gerçekleştirilen ‘Güneş Enerjisi Santrallerinin Operasyonel Sürdürülebilirliği ve Geleceği’ adlı panelde, güneş enerjisi santrallerinin ömrünün 25 yıl olarak kabul edildiği ama bazı önlemlerle bu sürenin sonunda da santrallerin %80 verimlilikle üretim yapabileceği belirtildi.

Panelde değerlendirmelerde bulunan Alman danışmanlık şirketi Fichtner Ülke Müdürü ve TÜREB Başkan Yardımcısı Sacit Akbaş, ufak nüansların santral ömründe çok belirleyici olabildiğine dikkat çekti. Akbaş, daha santralin kurulma aşamasında önleyici önlemler önerdi. Bu önlemlere rağmen çıkan sorunlar için de düzeltici bakım önlemlerinin hızlı bir şekilde devreye girmesi gerektiğini kaydeden Akbaş, bu bakımlar doğru yapıldığında santralin tıpkı insan vücudu gibi hastalığa yakalanmasının önlendiğini belirtti. 

Üçüncü olarak doğru bir izleme mekanizması öneren Akbaş, “İzleyemediğiniz şeyi, ölçemediğiniz şeyi kontrol edemezsiniz” ifadesini kullandı. 

Akbaş, “Önleyici bakımlar, düzeltici bakımlar ve mutlak suretle doğru bir izleme mekanizması bizim tavsiye ettiğimiz temel parametreler. Bunun sonunda kaliteli bir santrale erişebilirsiniz” dedi.

GERİ DÖNÜŞÜM PİYASASININ ÖNÜ AÇIK

Yabancı yatırımcıların türkiyedeki santral yatırımlarına ilgisi son yıllarda ciddi şekilde arttığına dikkat çeken Akbaş, artan emtia fiyatları ve malzemelerin daha değerli hale gelmesi ile tedarik zorluklarının güneş sektöründe geri dönüşüm teknolojisinin çok ileriye gideceğini kaydetti. Akbaş, “Geri dönüşüm piyasasının ciddi manada önünün açık olduğu gözüküyor” ifadesini kullandı.

PANEL SÖKÜM İŞİ CAZİP HALE GELDİ

Bir ay önce 100 MW’lık bir santralin sökülmesi için 600 bin euroluk bir teklif aldıklarını belirten Akbaş, “Size verilen sökme parası eğer ucuzluyorsa bu demektir ki bunu söken kişi bu santrali topyekün daha pahalıya değerlendirebiliyor ve bunları bir an önce sizden almak istiyor. Bu aslında çok ilginç bir denklem. Çünkü yakıt maliyetleri arttı diyoruz. Santralden uzaklaştırılmasının maliyeti de artmış olması lazım. Ama elde edeceğiniz değerli malzemeler, metallerin fiyatlarındaki yükselme bu konunun daha cazip hale gelmesine sebebiyet verdi” dedi. 

AB VE ABD GERİ DÖNÜŞÜMÜN ZORUNLU OLMASI GÜNDEMDE

Geri dönüşümdeki gelişmelerde bir diğer konunun regülasyonlar olduğunu ifade eden Akbaş, “Özellikle AB ve ABD özelinde bunun bir zorunluluk haline getirilmesinden bahsediliyor. Hatta AB’de şu anda panel başına 18 euroluk bir teşvik veriliyor. Bu da MW başına 72 bin euro mertebesinde bir para yapar” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler