1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yamankurt: Yenilenebilir yatırımlarında kamu işbirliği sağlanmalı

Yamankurt: Yenilenebilir yatırımlarında kamu işbirliği sağlanmalı

Enerjisa Üretim Strateji ve Portföy Yönetimi Direktörü Egemen Yamankurt, enerji santralleri yatırımlarında Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreçlerinin 1 yıla kadar uzadığını ve bu sürenin kısaltılması gerektiğini açıkladı.

Yamankurt: Yenilenebilir yatırımlarında kamu işbirliği sağlanmalı

Enerji Günlüğü - Enerjisa Üretim Strateji ve Portföy Yönetimi Direktörü Egemen Yamankurt, Türkiye’de yenilenebilir yatırımlarının artması için en kritik noktaların fiyatlama metodolojisi ve proje stoğu oluşturulması ile kamu ile işbirliğinin sağlanması olduğunu kaydetti.

Enerjisa Üretim tarafından gerçekleştirilen Enerji Sektöründe Fiziksel Varlık Yönetimi Konferansı’nda Yeşil Enerji Dönüşümünde Finansman, Yatırım ve Tedarik Çözümleri” panelinde konuşan Enerjisa Üretim Strateji ve Portföy Yönetimi Direktörü Egemen Yamankurt, yenilenebilir enerji yatırımcısı olarak karşı karşıya oldukları zorlukları dile getirdi. Son iki yılın dışında son on yılda rüzgar ve güneş enerjisi ilk yatırım maliyetlerinde çok ciddi bir düşüş görüldüğünü belirten Yamankurt, buna ilave olarak dünyadaki yeşil dönüşümle birlikte finansmana erişim kolaylığı da yine yatırımcıyla buluştuğunu ifade etti. 

“EN BÜYÜK ENGEL BELİRSİZLİK”

Bununla birlikte hali hazırda belirsizliğin hakim olduğu, öngörülemezliğin yüksek olduğu bir sektör olarak yerli ve yabancı yatırımcının zaman zaman ürkebildiğini kaydeden Yamankurt, “Yatırımın önündeki en büyük, en kritik engel belirsizlik. Belirsizliklerin yönetilebilir olduğu bir  dünyada yatırım yapmak çok daha anlamlı” dedi. 

“ÇED SÜRECİ 1 YILA KADAR UZADI”

Ortalama bir santral yatırımının üretim tesisine dönüşme süresinin yaklaşık 5 ila 7 yıl arasında değiştiğini kaydeden Yamankurt, bunun sadece bir yılının inşaat süresi olduğuna dikkat çekti. Yamankurt, “Bunun haricindeki süreç genelde izinler, resmi süreçler ve gerekliliklerle geçiyor. Eskiden Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) için 3-4 ay yeterliyken malesef şu an sürece dahil olan kurumların talepleriyle bu süre 1 yıla kadar uzadı. Dolayısıyla kurumlar arasındaki iletişimin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Özellikle burada sağlanacak kolaylıklar ve burdaki zamanı kısaltmak hem ülkemiz hem de yatırımcı açısından oldukça önem taşıyor” dedi. 

TÜRKİYE’NİN ODAKLANMASI GEREKEN 3 NOKTA

Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin odaklanması gereken üç temel nokta olduğunu belirten Yamankurt, “Özellikle diğer ülkelere göre fark yaratmak, öne çıkmak istiyorsak mekanizmanın oluşturulması konusunda adım atmamız gerekiyor. Mekanizmadan kastım fiyatlama ya da eskalasyon metodolojisi. Proje stoğu oluşturmamız gerekiyor ve kamu işbirliğinin sağlanması gerekiyor. Bunlar gördüğüm en kritik noktalar” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler