1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Eren: Ülkemizde güneş panelleri çöplük haline gelmesin

Eren: Ülkemizde güneş panelleri çöplük haline gelmesin

Enlog Türkiye Müdürü Cevdet Eren, güneş enerji teknolojisine Çin’in domine ettiğini ve geri dönüşümle ilgili bir hamle yapmadığını belirterek, Türkiye’nin de bir panel çöplüğüne dönüşebileceğini söyledi.

Eren: Ülkemizde güneş panelleri çöplük haline gelmesin

Enerji Günlüğü - Enlog Türkiye Müdürü Cevdet Eren, Türkiye’nin 5-10 yıl içinde güneş panelleri çöplüğüne dönüşebileceğini kaydetti.

Enerjisa Üretim tarafından Enerji Sektöründe Fiziksel Varlık Yönetimi Konferansı gerçekleştirildi. Konferans kapsamında gerçekleştirilen ‘Güneş Enerjisi Santrallerinin Operasyonel Sürdürülebilirliği ve Geleceği’ adlı panelde, güneş panellerinin geri dönüşümünün önemine vurgu yapıldı. Panelde değerlendirmelerde bulunan Güneş enerjisi ürünleri ve çözümleri sunan ABD merkezli Enlog GmbH Ülke Müdürü Cevdet Eren, güneş enerji sektöründe Çin’den sonra en büyük pazarın Türkiye’de olduğunu kaydetti. Eren, “Benim korkum 5-10 yıl içerisinde bir makine çöplüğüne dönme ihtimalimiz de var. Ülkemizde bu paneller çöplük haline gelmesin” dedi.

“GÜNEŞ TEKNOLOJİSİ ÇİN’İN TEKELİNDE”

Güneş enerjisi teknolojisinin günümüzde Çin’in tekelinde olduğunu belirten Eren, “Ülkemizde şu an kurulu makine kapasitesi 15 GW. Ama biz sadece çerçeveyi Türkiye’den kullanıyoruz. Geriye kalan hepsi Çin kaynağı. Çin geri dönüşümle alakalı bir hamlede bulunmuyor. Çünkü geri dönüştürürse eğer, yeni gelen ürünü pahalıya satamayacak. Yeni teknoloji geliştirmeyi hep geriden tutuyorlar” ifadesini kullandı.

“HÜCREYİ GERİ DÖNÜŞTÜREMİYORUZ”

“İyi bakarsak panellerin ömrü bitmez” diyen Eren, panellerin geri dönüşmek zorunda olduğunu ifade etti. Geri dönüşümde yaşanan sorunun en büyük kısmının hücre kaynaklı olduğunu belirtti. Bir güneş panelindeki üretim maliyetinin %58’ini hücrenin oluşturduğuna dikkat çeken Eren, “Hücreyi geri dönüştüremiyoruz. Panelin içerisine lamine olmuş bir malzemeden bahsediyoruz. Dolayısıyla bir taraftan teknoloji gelişirken bu ürünleri nasıl dönüştürürüz kısmına globalde de sektör olarak ne yazık ki bir çözüm bulmuş değiliz. Teknolojinin gelişmesinden ziyade ben aynı alanda, aynı metrekarede en fazla gücü nasıl elde ederiz ona bakmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

TAYVAN GERİ DÖNÜŞÜM İÇİN GELİŞTİRİYOR

Geri dönüşümde en büyük problemin içerdeki camla hücreyi ve hücreyle backsheet’i birbirine yapıştıran EVA olduğunu belirten Eren,  Tayvan’ın bununla ilgili bir araştırma yapmaya başladığını ifade etti. Eren, “Panelin içerisindeki hammaddelerdeki bu EVA'yı nasıl sökebiliriz? Bütün derdimiz çünkü bu yapışkan malzemeyi, EVA'yı ayırmak. Bununla alakalı termoplastik kullanmayı öngörmüşler. Büyük ihtimalle 2-3 yıl içersinde bunu ticari hale getirirler diye düşünüyorum” dedi. 

Eren bir başka tartışma konusunun da geri dönüşüm için panelin içerisinde kullanılan normal hammaddenin dışında bir malzemenin daha kullanılması olduğunu kaydetti. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler