1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Günyar: Artık türbinleri kağıt üzerinden satıyoruz

Günyar: Artık türbinleri kağıt üzerinden satıyoruz

Rüzgar türbini piyasasının çok agresif ve acımasız olduğunu ifade eden Enercon Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi CEO’su Arif Günyar, türbin üreticisini maket ev satan müteahhitlere benzetti.

Günyar: Artık türbinleri kağıt üzerinden satıyoruz

Enerji Günlüğü - Enercon Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi CEO’su Arif Günyar, rüzgar yatırımcısının her sene yeni türbin modelleri beklediğini belirterek, “Artık kağıt üzerinde türbinleri gösterip o şekilde satıyoruz” dedi.

Enerjisa Üretim tarafından gerçekleştirilen Enerji Sektöründe Fiziksel Varlık Yönetimi Konferansı’nda Yeşil Enerji Dönüşümünde Finansman, Yatırım ve Tedarik Çözümleri” panelinde konuşan Enercon Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi CEO’su Arif Günyar, dünyada enerji politikalarında kartların yeniden karıldığını belirtti. Bu yeni düzende yenilenebilir enerjinin maksimum seviyede kullanımının artık kaçınılmaz olduğunun altını çizen Günyar, rüzgar enerjisinin kullanımının da öne çıktığını belirtti. 

Türbin üreticileri olarak alanı maksimum seviyede verimli kullanmak adına türbin modellerini, yeni türbin portföyünü durmadan optimize etmeye çalıştıklarını kaydeden Günyar, “Şu anda türbin piyasası çok agresif ve acımasız bir piyasa. Zira otomotivde bile şu anda üç yılda bir yeni model yeni bir kasa görürüz araç modellerinde. Bizim piyasamızda şu anda neredeyse yatırımcılarımız yatırımın verimli ve fizibıl olabilmesi için bizlerden her sene yeni türbin modelleri beklemekte. Bizler de maket ev satan müteahhitler gibi olduk. Artık kağıt üzerinde türbinleri gösterip o şekilde satıyoruz. Prototipi genelde arkadan geliyor bazen. Bu da tabi bizim açımızdan teknik anlamda da zorlayıcı bir süreç haline geliyor. Olabildiğince bunu hızlı bir şekilde yakalamakla uğraşıyoruz. Bu bütün türbin piyasası için geçerli olan bir unsur şu anda” ifadesini kullandı.  

TÜRBİN KAPASİTELERİNİN ARTMASI ÖZEL BİR PROBLEM YARATTI

Öte yandan rüzgar türbinlerinin kapasitelerinin artması nedeniyle yıllık üretim kapasitelerinin düştüğünü ve bunun da tedarik zinciri anlamında üretim bandını canlı tutabilmek ve maliyetleri düşürebilmek adına da özel bir problem yarattığını ifade etti. Günyar kendilerini zorlayan ve ileride daha fazla zorlayacak olan bir diğer konunun da boyutları büyüyen türbinleri, özellikle yüksek ve engebeli coğrafyalarda sahalara ulaştırıp, bakım çalışmalarını gerçekleştirmek olduğunu kaydetti.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler