1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS 4. ünite inşaatını başlatıyor

Akkuyu NGS 4. ünite inşaatını başlatıyor

4 üniteden oluşacak olan Akkuyu NGS son ünitenin inşaatını başlattı. Tesisin 2023’te elektrik üretmeye başlaması bekleniyor.

Akkuyu NGS 4. ünite inşaatını başlatıyor

Enerji Günlüğü - Türkiye’deki ilk NGS olan Akkuyu Nükleer Santralinde, 4. ünitenin inşaatı başlatıldı. Diğer 3 ünitedeki inşaat çalışmaları da devam ediyor. Tesisin 2023’te elektrik üretmeye başlaması bekleniyor.

Akkuyu Nükleer Güç Santralinde (NGS) 3 reaktörde inşaat devam ederken, 4. ünitenin inşaatı için bugün (21 Temmuz 2022) temel atılacak. Temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez katılacak.

“TÜRKİYE’NİN İHTİYACININ %10’UNU ÜRETECEK”
Bakan Fatih Dönmez, Akkuyu NGS inşaatının takvime uygun şekilde sürdüğünü kaydetti ve tesiste 1200’er MW gücünde 4 reaktör olacağını belirtti. Fatih Dönmez “Tesisin kurulu gücü toplamda 4.800 MW olacak. Bu projeden yılda 35 milyar kWh elektrik üretimi gerçekleşecek. Akkuyu NGS’de bütün reaktörler devreye alındığında, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’u bu tesisten karşılanacak. Bu da tek başına Ankara ve İzmir'in toplam elektrik talebine ya da İstanbul'un elektrik talebinin yüzde 90'ına denk geliyor” diye konuştu. 

“TÜRKİYE’DE NÜKLEERİN 50 YILLIK GEÇMİŞİ VAR”
Bakan Dönmez Türkiye’nin nükleer enerji çalışmalarının yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlattı ve şunları ekledi, “Yarım asırlık nükleer serüvenimizde hedefimize adım adım yaklaşıyoruz. Bu proje enerji bağımsızlığı, cari açığın azalması, alternatif enerji kaynaklarının devreye alınması gibi birçok açıdan ülkemize çok ciddi kazanımlar sunacak. İnşallah gelecek yıl, Cumhuriyetimizin 100. yılında, ilk reaktörü devreye alacağız”.

“HAYATİ ÖNEMDE BİLGİ TRANSFERİ”
Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu NGS’nin önemli bir enerji tesisi olmaktan başka, hayati önem taşıyan bir bilgi transferi vesilesi olduğunu da sözlerine ekledi. Dönmez şöyle konuştu, “Akkuyu’da çalışacak mühendis ihtiyacımızın karşılanması amacıyla, birçok öğrencimiz nükleer alanında Rusya’da çeşitli üniversitelerde lisans ve yüksek lisans eğitimi aldı, almaya devam ediyor”.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler