1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Dönmez: Akkuyu NGS, 420 milyar m3 gaz ithalatını önleyecek

Dönmez: Akkuyu NGS, 420 milyar m3 gaz ithalatını önleyecek

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu NGS’nin yılda 35 milyon ton kömür kullanımını, işletmede kalacağı 60 yılda ise 2,1 milyar ton karbon emisyonunu engelleyeceğini açıkladı.

Dönmez: Akkuyu NGS, 420 milyar m3 gaz ithalatını önleyecek

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin işletmede kalacağı 60 yılda mevcut doğal gaz ihtiyacının neredeyse 8 katından daha fazla ithalatı önleyeceğini kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali 4’üncü Reaktör Temel Atma Töreni’nde yaptığı değerlendirmede, “Bugün son reaktörün temelini atıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl da yani Cumhuriyetimizin 100. yılında da açılışını birlikte gerçekleştireceğiz” dedi. 

Dönmez, Akkuyu NGS’nin 60 yıl boyunca işletmede kalacağını hatırlatarak, “Akkuyu ile aynı büyüklükteki bir doğal gaz santrali için toplamda 420 milyar metreküp gazı ithal etmek durumunda kalacaktık. Bu mevcut doğal gaz ihtiyacımızın neredeyse 8 katından daha fazla bir rakam demektir” ifadesini kullandı.

Bakan Dönmez ayrıca Akkuyu NGS’nin kömür bazlı hesaplamaya göre yılda 35 milyon ton, işletmede kalacağı 60 yıl zarfında ise 2,1 milyar ton karbon emisyonunu engelleyeceğini de belirtti.

“DENETİMLER EKSİKSİZ YAPILIYOR”

Akkuyu’da işlerin planlandığı şekilde ilerlediğini ve sahanın her noktasında çalışmaların eş zamanlı sürdüğünü belirten Dönmez, “Sahadaki iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili her konu en ince detayına kadar takip ediliyor. Sahada 300’e yakın iş sağlığı ve güvenliği uzmanı sürecin sorunsuz devamı için yoğun bir mesai harcıyor. Denetimler yürürlükteki mevzuata uygun bir şekilde sürekli ve eksiksiz bir şekilde yapılıyor” açıklamasında bulundu. 

“NÜKLEERE KARŞI ÇIKMAK İDEOLOJİK YANILSAMA”

Avrupa Birliği’nin geçtiğimiz günlerde nükleer enerjinin yeşil yatırım olarak kabul edilmesini onayladığını hatırlatan Dönmez, “Fransa ve İngiltere de iklim değişikliği hedeflerini tutturmak için yeni nükleer santrallerin yapılacağını duyurdular. Dünyada nükleer teknoloji bu denli gelişmişken halen, basmakalıp düşüncelerle nükleer enerjiye karşı çıkmak ideolojik yanılsamalardan başka bir şey de değildir” dedi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler