1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rusya Akkuyu NGS’nin finansmanını sağladı

Rusya Akkuyu NGS’nin finansmanını sağladı

Rusya, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin 2 yıllık harcamaları için peşin para aktarımı yapıyor. Bu da projenin savaş yaptırımları nedeniyle ertelenebileceği endişelerini hafifletiyor.

Rusya Akkuyu NGS’nin finansmanını sağladı

Enerji Günlüğü - Rusya, Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu’nun yüzde 75'ini tamamlayacak olan 15 milyar doları önümüzdeki hafta tamamlıyor. 

Bloomberg’de yer alan Fırat Kozok imzalı habere göre, toplam 20 milyar dolar büyüklüğünde bir proje olan Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu’nun finansman sorunu bulunmuyor. Akkuyu NGS'yi hayata geçiren Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, Türkiye'ye projenin yüzde 75'ini tamamlayacak olan 15 milyar dolar parayı gönderiyor. Rosatom, geçen hafta 15 milyar dolar ödemenin ilk kısmı olan 5 milyar doları yatırdı. Bir 5 milyar dolarlık ödeme de bu hafta yapılacak. Gelecek hafta da son kısım olan 5 milyar dolar gönderilecek. 

Böylece Rasatom, 2 yıl sonraki ödemelerin bile ücretini şimdiden göndermiş olacak. Bu gelişme Türkiye'ye jest olarak yorumlanıyor. Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımların projenin finansmanını zorlaştırabileceğinden endişe ediliyordu.

Toplam kurulum gücü 4 bin 800 megavat olan santral, tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretebilecek. Rosatom Devlet Kuruluşu’nun projedeki payı %99.2.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler