1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS'de ilk ünitenin kubbesi tamamlanıyor

Akkuyu NGS'de ilk ünitenin kubbesi tamamlanıyor

Türkiye'nin ilk nükleer santrali unvanına sahip Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde birinci ünite iç koruma kabuğunun altıncı katmanı da tamamlandı, geriye kubbenin kapatılması kaldı.

Akkuyu NGS'de ilk ünitenin kubbesi tamamlanıyor

Enerji Günlüğü - Cumhuriyetin 100. Kuruluş yıldönümüne (29 Ekim 2023) kadar elektrkik üretimine başlaması hedeflenen Türkiye’nin ilk nükleer santrali unvanına sahip olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (Akkuyu NGS) inşa çalışmaları yoğun şekilde devam ediyor.

Akkuyu NGS’nin 1’inci güç ünitesinin reaktör binasına, nükleer santrallerin güvenlik sisteminin ana unsurlarından biri olan iç koruma kabuğunun altıncı katmanı da kuruldu. Bir sonraki aşamada yapılacak olan işlem ise, reaktör kubbesinin kapatılması olacak. Yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan kubbe montajının yapılmasıyla, 1’inci ünitenin reaktör bölümü tamamlanmış olacak.

Reaktör binasının sızdırmazlığını sağlayan çelik kaplama ve özel betondan oluşan iç koruma kabuğu, reaktör binasını korumanın yanı sıra boru geçişlerine ve santralin işletme aşamasında nükleer reaktörde bakım işlemlerini gerçekleştiren kutup vincine destek oluyor.

İç koruma kabuğunun 6’ncı katmanı, 30 bloktan oluşan çelik bir yapı. Toplam 224 ton ağırlığındaki katmanın çapı 44 metre. Bu katmanın montajı, Liebherr LR 13000 ağır paletli vinç kullanılarak Akkuyu NGS inşaat sahasında tam 8 saatlik bir çalışma sonucunda gerçekleştirildi. Kurulumdan sonra 1’inci ünitenin reaktör binası 8,4 metre daha yükselerek 51,5 metreye ulaştı.

Akkuyu Nükleer AŞ Genel müdürü Anastasia Zoteeva “6’ncı katman kurulum işlemi kusursuz bir şekilde gerçekleştirildi. Tonlarca ağırlıktaki bir yapıyı 1 santimetrelik bir hassasiyetle kurmak son derece zor bir iştir. İyi iş çıkardık ve bu da Akkuyu NGS ekibinin son derece profesyonel olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi.

2022 yılı sonuna kadar 1'inci güç ünitesinin için iç koruma kabuğunun montajı, reaktör kabının suyla temizlenmeye başlanması ve kutup vincinin devreye alınması gibi ön işletmeye alma çalışmalarının başlaması planlanıyor.

Akkuyu NGS sahasındaki inşaat ve montaj çalışmaları, dört güç ünitesi, kıyı hidrolik mühendislik yapıları, bir güç dağıtım sistemi, idari binalar, bir eğitim merkezi ve gelecekteki NGS'nin fiziksel koruma tesisleri olmak üzere ana ve yardımcı tesislerin tümünde devam ediyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler