1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS’de turbo jeneratör sahaya ulaştı

Akkuyu NGS’de turbo jeneratör sahaya ulaştı

Akkuyu NGS’nin ilk ünitesine ait türbin tesisinin ana ekipmanları olan stator, turbo jeneratör rotoru ve düşük basınçlı silindir inşaat sahasına ulaştı.

Akkuyu NGS’de turbo jeneratör sahaya ulaştı

Enerji Günlüğü - Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin birinci ünitesine ait stator, turbo jeneratör rotoru ve düşük basınçlı silindir sahaya ulaştı. 

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 1’inci güç ünitesine ait türbin tesisinin ana ekipmanları olan stator, turbo jeneratör rotoru ve düşük basınçlı silindir Akkuyu NGS inşaat sahasındaki Doğu Deniz Kargo Terminali’ne teslim edildi. 

EKİPMAN AĞIRLIĞI 1000 TONUN ÜZERİNDE

Toplam ağırlığı 1000 tonun üzerinde olan ekipmanlar arasındaki en büyük parça, 430 tonun üzerindeki ağırlığı ve 12 metrelik boyu ile turbo jeneratör statoru oldu. 

Turbo jeneratörü ile birlikte teslim edilen diğer ekipmanların ağırlığı ise şöyle: Turbo jeneratör rotoru 260 ton, düşük basınç silindir gövdesi tabanı 240 ton, düşük basınç silindir gövdesi üstü 147 ton.

EKİPMANLAR GEMİDEN ALANA 7 GÜNDE TAŞINDI

Ağır ekipmanların gemiden indirilmesi için bin 250 ton ağırlık kaldırma kapasiteli Zoomlion ZCC 12500 paletli vinç kullanıldı. Türbin tesisinin ekipmanları vinç yardımıyla indirildikten sonra motorlu modüler taşıyıcılar ile özel yük platformlarına aktarıldı ve buradan da Akkuyu NGS inşaat sahasındaki geçici depolama alanına taşındı. Ekipmanların gemiden indirip taşınma işlemi 7 gün sürdü. 

BU YIL İLK ÜNİTE EKİPMANLARININ KURULUMUNA BAŞLANACAK

Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve Nükleer Güç Santrali (NGS) Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Turbo jeneratörün statoru, bir nükleer santralin en ağır ekipmanıdır. Bu nedenle nakliye şartları da kendine hastır. Yakın gelecekte, başka bir düşük basınçlı silindir gövdesinin ve ses izolasyonunu sağlayan türbin kasasının da gelmesini bekliyoruz. Bu yıl, ilk güç ünitesinin türbin binasının ana teknolojik ekipmanının kurulumuna başlamayı planlıyoruz” dedi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler