1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS’ye silindir rotoru ulaştı

Akkuyu NGS’ye silindir rotoru ulaştı

Akkuyu NGS'nin buhar türbin ünitesinin ilk büyük boyutlu bileşeni olan silindir rotoru sahaya teslim edildi. 

Akkuyu NGS’ye silindir rotoru ulaştı

Enerji Günlüğü - Akkuyu NGS'nin buhar türbin ünitesinin ilk büyük boyutlu bileşeni olan silindir rotoru sahaya teslim edildi. 

Mersin’de inşa edilmekte olan Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS'nin 1. ünitesi için üretilen, 107 tondan fazla ağırlığa ve 12 metreden fazla uzunluğa sahip olan yüksek ve orta basınçlı silindir rotoru, 20 Mart’ta sahaya ulaştı. 

Nükleer güç santrali türbin ünitesi, “büyük güçlü ısı döner motoru” olarak tanımlanıyor. Silindir rotoru ise, bu motorun ana bileşenlerinden biri. Silindir rotoru, reaktör odasındaki buhar üreteçlerinde meydana gelen yüksek basınçlı buhar akımının rotor yapraklarına gelmesi yoluyla çalışıyor. Burada, sıkıştırılmış ve ısıtılmış su buharının potansiyel enerjisi rotoru döndürerek elektrik akımını üreten türbojeneratöre iletilen mekanik enerjiye dönüştürüyor. 

Bu yapı, türbin odası ekipmanlarının en yüksek tasarrufla işletilmesini sağlamasının yanı sıra, verim katsayısının %38’e kadar ulaşmasını da garantiliyor. Bu değer ise, nükleer santral türbin tesisinin verim katsayısı bakımından dünya nükleer enerji sektöründe rekor bir değer olarak kabul ediliyor. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler