1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Almanya Aralık’ta kapatacağı 2 NGS’yi hazırda bekletecek

Almanya Aralık’ta kapatacağı 2 NGS’yi hazırda bekletecek

Alman Hükümeti, 31 Aralıkta faaliyetlerine son verilecek olan 2 nükleer reaktörün üretime hazır halde beklemesi için işletmecileriyle anlaşma yaptı.

Almanya Aralık’ta kapatacağı 2 NGS’yi hazırda bekletecek

Enerji Günlüğü - Alman Hükümeti, 31 Aralıkta faaliyetlerine son verilecek olan 2 nükleer reaktörün üretime hazır halde beklemesi için işletmecileriyle anlaşma yaptı. 

Alman hükümeti, Isar-2 Nükleer Güç Santralinin (NGS) işletmecisi EOn Grubuna bağlı PreussenElektra ile Neckarwestheim-2 NGS’nin işletmecisi Energie Baden-Württemberg (EnBW) ile ihtiyaç halinde önümüzdeki kış boyunca enerji sağlamak için tesislerin hazır durumda beklemesi konusunda anlaşma yaptı. 

GEREKİRSE 15 NİSAN’A KADAR ÜRETİM YAPILACAK

Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı ile 2 şirket arasında imzalanan anlaşmaya göre, iki NGS güney Almanya'da olası bir elektrik darboğazını önlemek için 31 Aralık'ta sona ermesi planlanan normal hizmet ömürleri sonrasında bir işletim rezervine devredilecek. İşletmeci şirketler, tesislerin 31 Aralık'tan sonra ve en geç 15 Nisan'a kadar üretim yapacak şekilde hazırlıklı olacaklar. 

Hükümet tesislerin üretim yapmasını isteyecek olursa, işletmeci şirketler elektrik piyasası koşullarında gelir elde edecekler. Santrallerin çalışması talep edilmeze, Alman Hükümeti, her iki işletmeci şirkete hazırlıklar için yaptığı harcamaları ödemeyi taahhüt etti. 

Kararı alırken, enerjide arz güvenliği konusunda Fransa’daki NGS’lerin üretim tahminlerini de değerlendirdiklerini kaydeden Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, kışın Fransa’daki NGS’lerin bilinen 50 GW’lık üretimi artık yapamayacaklarını söyledi ve beklentilerinin azami 45GW düzeyinde olduğunu söyledi. 

İŞLETMECİ ŞİRKETLER İMZAYA RAĞMEN MUTSUZ

Habeck sözlerini şöyle sürdürdü, “Enerji güvenliğinden sorumlu bakan olarak, gelişmeler tersine çevrilmezse, Isar-2 ve Neckarwestheim-2’yi 2023'ün ilk çeyreğinde şebekeye bağlı tutacağız. Bugün itibariyle bunun gerekli olduğunu düşünüyorum. Operatörlerle görüşmeler sonuçlandırıldı ve kilit konular üzerinde anlaşmaya varıldı". 

Her iki tesis de üretim yapacak olursa toplamda 3,7TWh elektrik üretilebilecek. Ancak işletmeci şirketler için anlaşma şartlarını yerine getirmek hem ekonomik hem de teknik açıdan zor ve meşakkatli bir süreç olacak. 

PreussenElektra Isar-2'nin anlaşma kapsamında net bir süreç göremediklerini ancak anlaşma koşullarını kabul edilebilir bulduklarını duyurdu. 

EnBW ise Neckarwestheim-2 NGS’nin 31 Aralık'ta kesinlikle kapanacağını bildirdi. Şirketten yapılan açıklamada “Alman Hükümetiyle varılan anlaşmayı uygulamak, ticari amaçları olan bir enerji şirketi olan EnBW için, oldukça zorlayıcı olacak” ifadeleri kullanıldı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler