1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Almanya karbon salınım hedefi için harekete geçti

Almanya karbon salınım hedefi için harekete geçti

Enerji Günlüğü - Almanya Federal Bakanlar Kurulu, 2020 karbon salınım hedeflerine ulaşım için alınacak tedbirleri içeren iki plan onayladı.Almanya Federal...

Almanya karbon salınım hedefi için harekete geçti

Enerji Günlüğü - Almanya Federal Bakanlar Kurulu, 2020 karbon salınım hedeflerine ulaşım için alınacak tedbirleri içeren iki plan onayladı.

Almanya Federal Bakanlar Kurulu, termik enerji oranının azaltılması, bisiklet yollarının çoğaltılması ve binalarda yalıtımın yaygınlaştırılması gibi birçok önlem ve eylemleri içeren ‘Ulusal Enerji Verimliliği’ (NAPE) ve ‘Ulusal Çevreyi Koruma 2020’ aksiyon planlarını kabul etti.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel ile Federal Çevre Bakanı Barbara Hendricks, 2020 yılına kadar 1990 yılına kıyasla atık gazların oranını yüzde 40 azaltmaya yönelik hazırlanan bu iki eylem planını kamuya tanıttı.

Bakan Hendricks, plandaki eylemler sayesinde 62 ila 82 milyon ton daha az karbondioksit salınımı hedeflendiğini belirtti. Hendricks, aksiyon planlarına yönelik hedeflerin önce kağıt üzerinde ele alınarak daha sonra hayata geçirileceğini savundu.

YEŞİLLERDEN ALDATICI PAKET DEĞERLENDİRMESİ

Bakanlarınyüzde 40 hedefinin yakalanacağını savunmalarına rağmen,Muhalefetteki Yeşiller Partisi’nden Federal Meclis Çevre Komisyonu Başkanı Baerbel Höhn ise eylem planındaki birçok konuyu ‘aldatıcı paket’ olarak değerlendirdi.

KÖMÜR AZALTILACAK

Karbon salımının 2020 yılına kadar 78 milyon ton azaltılmasını öngören plan, bazı kömür yakıtlı termik santrallerin kapatılmasını içeriyor. Bu termik santrallerin kapatılması karbon salımını en az yüzde 22 azaltacak.

Almanya'nın karbon salınımının hali hazırda üçte biri kömür kullanımından kaynaklanıyor. Alman hükümetinin üzerinde anlaştığı plan elektrikli araç kullanımını teşvik edilmesini de içeriyor.

Günümüzdeki değerlendirmelere göre 2020 yılına kadar atık gaz oranı yüzde 32 ila 35 arası azalması bekleniyor. Bu bakımdan yüzde 40’lık hedefe ulaşılması için önlemler alınması gerekiyor. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji oranı artmasına rağmen, nükleer santrallerin kapatılması ve termik enerjiye olan rağbetin çoğalması son dönemde CO2 salınımı artmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler