1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Avrupa 2050'ye kadar emisyonu sıfırlayacak

Avrupa 2050'ye kadar emisyonu sıfırlayacak

AB liderleri sera gazı salımının 2050'ye kadar sıfırlanması üzerinde anlaştılar.

Avrupa 2050'ye kadar emisyonu sıfırlayacak

Enerji Günlüğü - AB liderleri sera gazı salımının 2050'ye kadar sıfırlanması üzerinde anlaştılar.

12-13 Aralık tarihlerinde Brüksel'de yapılan AB liderler zirvesinde Avrupalı Yeşil Anlaşma adlı iklim değişikliğiyle mücadele paketi açıklandı. Pakete göre, AB liderleri sera gazı salınımlarının 2050 yılına kadar sıfıra indirilmesi üzerinde anlaşmaya vardılar. Liderler ayrıca 2030 yılı için daha iddialı bir hedef koyarak karbon emisyonlarını 1990 yılı seviyesinden yüzde 40 azaltma hedefini yüzde 50'ye yükseltme konusunda da anlaştılar. Paris Anlaşması kapsamında AB’nin belirlediği bu hedefin 2020 başlarında yasal çerçeveye oturtulması bekleniyor. 

Avrupa Komisyonu bu hedefin gerçekleştirilebilmesi için hayati önemde olan fosil yakıt kullanımını azaltmaya yönelik yatırımlar için 100 milyar euroluk fon ayırdı. 

POLONYA MUAFİYET İSTEDİ

Elektriğinin büyük kısmını kömür yakıtlı santrallerden üreten Polonya, AB Komisyonu'nun yeni Başkanı Ursula von der Leyen’in açıkladığı paketteki bu hedeften muaf olmayı talep etti. 

Avrupa Birliği'nin bu yöndeki girişimleri daha önce Polonya, Çekya ve Macaristan tarafından engellenmişti. Bu 3 ülke, sera gazı salımını 2050 yılına kadar sıfırlamanın ekonomilerini boğacağını savunuyorlardı.

AB EMİSYON TİCARET SİSTEMİNİ GENİŞLETMEYE HAZIRLANIYOR

AB ayrıca 2021 ortasında sunacağı reformda emisyon ticaret sistemine taşımacılığın da dahil edilmesini önerecek. AB Komisyonu 2021’de AB enerji kurallarında reform yapılmasını, havacılık ve taşımacılık sektörleri için vergi muafiyetlerinin kaldırılmasını önerecek. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler