1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. COP25 kısmi bir anlaşmayla sona erdi

COP25 kısmi bir anlaşmayla sona erdi

İspanya’da gerçekleştirilen ve 2 hafta süren Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı kısmi bir anlaşmayla sona erdi.

COP25 kısmi bir anlaşmayla sona erdi

Enerji Günlüğü - İspanya’da gerçekleştirilen ve 2 hafta süren Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı kısmi bir anlaşmayla sona erdi.

Madrid'de büyük umutlarla başlayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP25) hedeflerine ulaşamadan sona erdi. 2 hafta süren görüşmelerin ardından ‘kısmi’ bir anlaşmaya varılsa da görüşmelerden alınan sonucun yetersiz olduğu düşünülüyor. 

Zirvede mevcut iklim eylemleri ile Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşmak için gerekli olan emisyon azaltımı arasındaki büyük farkın kapatılması gerekliliğine ve 2020 yılında, tüm tarafların mümkün olan en yüksek azaltım ve adaptasyon hedeflerini ortaya koymalarının aciliyetine vurgu yapıldı. 

Paris anlaşmasının hedeflerine ulaşmak için çok az ülke güncellenmiş planlarla toplantıya katılırken, Avrupa Birliği sonunda 2050 sonuna kadar sıfır karbon hedefi için anlaşmaya vardı. 

KARBON PİYASALARI KONUSUNDA ANLAŞMA SAĞLANAMADI

Bu yılın görüşmelerinde gündeme gelen konu küresel karbon piyasalarıydı. Taraflar bu konuda anlaşmaya varmak için belirlenen son tarihi geçse de bir karar vermedi. Karbon piyasaları hakkında görüşmeler gelecek yıla kaldı. Müzakerelerin son saatlerinde, anlaşmanın çevresel bütünlüğünü korumak ve çifte sayım (double counting) sorununun önüne geçmek için 30'dan fazla ülke “San Jose Principles” adlı belgeyi yayımladı. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler