1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Avrupalı lider ve kuruluşlardan krizi yeşil yatırımlarla aşma çağrısı

Avrupalı lider ve kuruluşlardan krizi yeşil yatırımlarla aşma çağrısı

Avrupalı 180 lider, kurum ve kuruluş, koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik tahribatı yeşil yatırımlar ile aşma çağrısında bulundu.

Avrupalı lider ve kuruluşlardan krizi yeşil yatırımlarla aşma çağrısı

Enerji Günlüğü - Avrupalı 180 lider, kurum ve kuruluş, koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik tahribatı yeşil yatırımlar ile aşma çağrısında bulundu.

Koronavirüs salgını ekonomileri sarsmaya devam ederken, Avrupalı CEO’lar, kanun yapıcıları ve aktivistlerden bir çağrı geldi. Avrupalı 180 siyasi karar verici, iş dünyası lideri, sivil toplum kuruluşu, düşünce kuruluşu ve ticaret birliği, büyüme adına yeşil teşvik paketini savunarak ortak bir mektup imzaladı. 

Sürdürülebilir ekonomi olmadan gerçek bir iyileşmeden söz edilemeyeceğini vurgulayan Liderler, siyasi karar vericilere, iş ve finans dünyası liderlerine, sendikalara, STK'lara, düşünce kuruluşlarına ve paydaşlara, iklime zarar vermeyen bir ekonomiye ve sağlıklı bir ekosisteme geçişi inşa edecek ve hızlandıracak Yeşil Düzen Yatırım Paketleri oluşturma ve uygulama çağrısında bulundu. Bu nedenle de ihtiyaç duyulan yatırım kararlarını alabilmek için birlikte çalışmayı, bilgi paylaşmayı, bilgi alışverişiyle sinerji yaratmayı taahhüt ettiler. 

Liderler yaptıkları çağrıda, “Covid-19 iklim değişikliğini ve doğa bozulmasını ortadan kaldırmayacak. Covid-19’a karşı mücadeleyi sağlam bir ekonomik karşılık vermeden kazanmayacağız. Bu iki mücadeleyi karşı karşıya koymayalım ve ikisiyle de aynı anda savaşarak kazanalım. Bu şekilde ve birlikte daha güçlü olacağız” ifadesini kullandılar.

EKONOMİK İYİLEŞME SADECE DEVASA YATIRIMLAR VE DESTEKLE MÜMKÜN

Açıklamada barış dönemlerinde benzeri görülmemiş bir dönem yaşandığı ve şu anda kriz ile mücadelenin her şeyin önünde olduğu belirtilerek, ekonomik alanda da 2008 krizinden çok daha etkili bir kriz ile karşı karşıya kalındığı kaydedildi. Avrupalı liderlerden bu krizi aşmak için ne gerekiyorsa yapma açıklamalarına rağmen bu seferki krizin 2008 krizi gibi ele alınamayacağına dikkat çekilerek, ekonomik iyileşmenin yalnızca iş gücün koruma ve işgücü yaratmaya dönük devasa yatırımlar yapmak ve tüm şirketleri, bölgeleri ve sektörleri bu ani ekonomik durgunluğa karşı desteklemekle sağlanabileceği belirtildi. 

YATIRIMLAR YEŞİL İLKELER ÇERÇEVESİNDE YAPILMALI

Bahsi geçen devasa yatırımların yeni bir Avrupa ekonomik modelinin tetikleyici olmak zorunda olduğu ve bu çerçevede daha dayanıklı, daha koruyucu, daha egemen ve daha kapsayıcı olmaları gerektiği ifade edildi. Tüm bu gerekliliklerin yeşil ilkeler üzerine kurulmuş bir ekonomide yattığı vurgulanarak, iklime etkisi olmayan bir ekonomiye geçişin, biyolojik çeşitliliğin korunmasının ve tarımsal gıda sistemlerinin dönüşümünün hızlı istihdam, büyüme ve tüm vatandaşların yaşam tarzlarını iyileştirme ve dünya çapında daha güçlü toplumlar inşa etme potansiyeline sahip olduğu hatırlatıldı. Bunun sıfırdan yeni bir ekonomi yaratma meselesi olmadığı ve zaten bunun için gerekli olan teknolojilere ve tüm araçlara sahip olunduğu da belirtildi.

KRİZ YENİ BİR EKONOMİK MODEL İÇİN FIRSAT YARATACAK

Açıklamada, “Kriz sonrası yeniden yapılanma süreci başlayacak. Bu iyileşme süreci bize toplumumuzu yeniden ele almak ve yeni bir refah modeli geliştirme fırsatı verecek. Bu yeni model ihtiyaçlarımızın ve önceliklerimizin yanıtı olacak” ifadesi kullanıldı. 

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler