1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Bağdat’tan Kürt petrolü taşıyan üç şirkete yaptırım

Bağdat’tan Kürt petrolü taşıyan üç şirkete yaptırım

Enerji Günlüğü - Merkezi Irak hükumeti, Ceyhan’dan Kuzey Irak petrolünü yükleyen veya aracılık yapan 3 şirkete yaptırım uygulamaya başladı.Merkezi...

Bağdat’tan Kürt petrolü taşıyan üç şirkete yaptırım

Enerji Günlüğü - Merkezi Irak hükumeti, Ceyhan’dan Kuzey Irak petrolünü yükleyen veya aracılık yapan 3 şirkete yaptırım uygulamaya başladı.

Merkezi Irak hükumeti, Ceyhan üzerinden dünya pazarlarına ham petrol ihracına başlayan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile ticaret anlaşması yaparak petrol taşıyan MT United Emblem, Palmali Shipping&Agency JSC ve Petromar Survey&Consultancy Ltd. şirketlerine yaptırım uygulayacağını duyurdu.

Irak’ın milli petrol şirketleri SOMO ve NOC, BOTAŞ’a resmi bir yazı yazarak MT United Emblem, Palmali Shipping&Agency JSC ve Petromar Survey&Consultancy Ltd’nin şimdi ve gelecekte Irak liman ve tesislerinden petrol yüklemesi yapamayacağını bildirdi. Ayrıca acil kodla gönderilen ikinci bir yazıyla da, Ceyhan’dan ihraç edilen Kuzey Irak petrollerinden BOTAŞ sorumlu tutuldu.

Acil kodlu yazıda şu bilgilere yer veriliyor: MT United Emblem, Irak petrol terminallerine veya Irak petrol ihracatında gelecekte kullanılacak diğer terminallere giremeyecek. Palmalı Shipping & Agency JSC, denizcilik ajansı olarak hizmet sunuyor. Irak’ta herhangi bir yükleme terminaline veya gelecekte Irak ham petrolünün ihracatında kullanılacak terminallerde herhangi bir yük taşıma işine giremeyecek. Petromar International Inc, kargo denetimcisi olarak hizmet veriyor. Bu firma, Irak’ın kontrolünde bulunan herhangi bir yükleme terminaline şimdi ve gelecekte ham petrol için herhangi bir yük taşıma işine giremeyecek.

Bağdat, uygulamaya koyduğu yaptırımların arka planı hakkında da bilgi verdi. Bağdat, daha önce yaptıkları uyarılarda Irak’tan yapılacak petrol ve gaz ihracında merkezi hükümetin onayının gerekliliğine dikkat çekildiğini belirterek, bu koşulu yerine getirmeyen firma ya da işletmelerin ‘kara listeye’ alınacağı uyarısında bulunulduğunu hatırlattı. Bağdat, resmi yazılarla yaptırım sürecini başlatmış oldu.

Öte yandan, önceki gün de Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, ‘Irak petrolünü satın alan şirketlerin Kürt Yönetimi’ne ait olan yüzde 17’lik payı göndermemesi durumunda yasal işlem başlatılacağı’ uyarısı yapmıştı.

Kaynak: Zaman- İsmail Altunsoy

KÜRT YÖNETİMİ PETROL PAYINI İSTİYOR

Önceki ve Sonraki Haberler