1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Bayraktar: Türkiye’nin rüzgâr potansiyeli 150 bin MW

Bayraktar: Türkiye’nin rüzgâr potansiyeli 150 bin MW

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyelinin gelişmeler sayesinde 150 bin MW seviyelerine kadar çıkabileceğini, bunun da 140 milyar dolarlık bir yatırıma tekabül ettiğini kaydetti. 

Bayraktar: Türkiye’nin rüzgâr potansiyeli 150 bin MW

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 20 yıl içinde Türkiye elektrik ihtiyacının %25’lik kısmını rüzgardan karşılamayı hedeflediklerini ve bu hedeflere ulaşmak için birçok alanda iyileştirme reform ve yeni düzenlemelere ihtiyaç duyduklarını açıkladı.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yılı’nda ‘Rüzgarın Yüzyılı’ ana temasıyla düzenlenen olan 12. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi, 7-8 Kasım 2023 tarihlerinde İstanbul Hilton Bomonti Hotel’de başladı. Kongre açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Rüzgar Enerjisi Potansiyeli Atlası’nın güncellendiğini açıklayarak, "Güncellenen atlas verilerine göre rüzgar potansiyelimizin mevcut teknoloji ve şartlarda yaklaşık 100 bin MW olduğunu, rüzgar türbini teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde ise 150 bin MW seviyelerine kadar çıkabileceğini öngörüyoruz” dedi. Bayraktar, bu miktarın günümüz rakamları ile 140 milyar dolarlık bir yatırıma tekabül ettiğini kaydetti. 

“ENERJİ POLİTİKALARINI 3 UNSUR ETRAFINDA ŞEKİLLENDİRDİK”

Bakan Bayraktar, enerjide talep artışının yanı sıra elektrik talebinin de arttığını vurgulayarak bu bağlamda üçüncü temel unsurun iklim değişikliği ile mücadele kaynaklı temiz enerji dönüşümü ihtiyacı olduğunu söyledi.  Son 20 yılda bu üç unsur etrafında enerji politikalarını şekillendirdiklerini anlatan Bayraktar, “Elektrik sektörümüz önemli bir dönüşüm geçirdi. Bu anlamda arz güvenliğinden taviz vermeden, temiz enerji dönüşümünün altyapısını hazırladık ve bu dönüşümü başlattık” dedi.  

“TÜRKİYE’NİN RÜZGAR POTANSİYELİ DÜNYA ORTALAMASININ ÇOK ÜZERİNDE”

Bayraktar, Türkiye’nin rüzgar enerjisi sektöründe uygulama kabiliyeti, insan kaynağı, ulaştığı ölçek ekonomisi ile hatırı sayılır bir konuma geldiğini aktararak “11.609 MW kurulu güce ve yıllık yaklaşık 2 milyar euro ciroya sahip sektör, ülkemiz elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 11’ini karşılıyor. Rüzgar enerjisinin toplam üretimdeki payına dair dünya ortalaması ise yüzde 7,5” diye konuştu. 

Türkiye’nin mevcut potansiyelinin dünya ortalamasının çok üzerinde olduğunun altını çizen Bayraktar, "Bu nedenle 20 yıl içinde elektrik ihtiyacımızın yüzde 25’lik kısmını rüzgar enerjisinden karşılamayı hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için birçok alanda iyileştirme reform ve yeni düzenlemelere ihtiyaç duyuyoruz” ifadelerini kullandı. 

Rüzgar yatırımları artacak

Rüzgar yatırımları artacak

.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler