1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Beşkavak HES daha çevreci olacak

Beşkavak HES daha çevreci olacak

Enerji Günlüğü - Borçka Elektrik tarafıdan Artvin'de yapılması planlanan 1,496 MW'lık Beşkavak HES projesi çevreci kaygılarla revize ediliyor.Borçka...

Beşkavak HES daha çevreci olacak

Enerji Günlüğü - Borçka Elektrik tarafıdan Artvin'de yapılması planlanan 1,496 MW'lık Beşkavak HES projesi çevreci kaygılarla revize ediliyor.

Borçka Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Artvin ili Yusufeli ilçesi Beşkavak mevkiinde yapılması planlanan 1,496 MW kurulu gücündeki Beşkavak Regülatörü ve HES projesi kamulaştırma aşamasında elverişsiz koşuları ortadan kaldıracak ve çam ve ladin ağaçlarının tahrip edilmesini önleyecek şekilde revize edilecek.

Yapılan değişiklikler ile regülatör yeri, kurulu gücü ve proje debisinde herhangi bir değişiklik olmayacak. Eski formülasyonda iletim tüneli ile santral binasının olduğu alanda yerleşim yerleri bulunuyordu. Ayrıca yükleme havuzu ile cebri boru güzergahında ağırlıklı olarak yoğun bir çam ve ladin ağaçlarının tahrip edilecekti. Yeni formülasyonda çelik cebri boru yapılarak mevcut köy ulaşım yolunun şevine hendek kazısı yapılarak inşa edilecek ve söz konusu hendek kazısı sonucu oluşan kazı fazlası malzemeler tekrar boru üzerine serilerek dolgu çalışmasında kullanılacak.

Böylece Beşkavak Regülatörü ve HES Proje Revizyonu ile Dargil Deresi'nin 2.195,00 (kret kotu) m ve 1.815,00 m(kuyruk suyu kotu) kotları arasının hidroelektrik enerjisi açısından değerlendirerek, 11,85 MWm/11,496 MWe kurulu güç ve yılda toplam 27,59 GWh elektrik üretilecek.

PROJE İLE İLGİLİ ÇED SÜRECİ BAŞLADI

Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde konu ile ilgili yapılan açıklamada, proje ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinin başladığı duyuruldu. ÇED Süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Artvin Valiliği'ne (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilebilecek.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler